Linkovi

Leptin - ključ u borbi protiv 'globalne epidemije debljanja'?


Zdravstvene djelatnike diljem svijeta brine sve učestaliji problem viška tjelesnih kilograma, koji se već može nazvati globalnom epidemijom debljine. Uzroci leže, barem dijelom, u urbanizaciji, promjenama u načinu života koje se iskazuju u sve manjem kretanju, kao i globalne promjene u prehrani, koje uključuju znatno više industrijski obrađenih namirnica. No, naziru se i bolji dani u borbi protiv debljine.

Znanstvenici Sveučilišta Floride otkrili su ključ održavanja živahnosti tjelesnog metabolizma. Njihova istraživanja usredotočena su na leptin, hormon za koji se već dugo zna da izgara masti i regulira metabolizam, kako objašnjava dr. Philip Scarpace. "Leptin je ključni hormon u kontroli tjelesne težine. Kada leptin ne radi, tada se postaje patološki debeo."

U testovima na laboratorijskim štakorima, dr. Scarpace je povećao sposobnost njihovog leptinskog sustava da izgara više kalorija pomoću vanadija, elementa koji se u tragovima nalazi u nekim vrlo popularnim dijetnim pilulama. Vanadij, naime, blokira enzim koji obično zaustavlja signal koji leptin šalje u mozak da bi izgarao više energije i prigušio apetit. Dr. Scarpace kaže da su štakori koji primali kombinaciju leptina i vanadija izgubili više tjelesne masti i težine od onih koji su primali samo leptin: "Dugoročni cilj nam je utvrđivanje načina za veću potrošnju energije, bilo da se leptin učini reaktivnijim, ili da se nekim drugim mehanizmima poveća potrošnja energije."

Jedna druga studija – provedena u Medicinskom centru Sveučilišta Teksas – pokazuje da kada se masne stanice volumenom povećaju – što se događa tijekom debljanja – one sve više gube receptore za hormon leptin. To znači da dvije osobe mogu jesti jednake količine iste hrane, a da će pritom ona koja je predebela – pa tako i rezistentna na leptin – više dobiti na težini od osobe normalne tjelesne težine. "Kada se jednom postane patološki debeo, tada je sklonost daljnjem debljanju još veća" - kaže dr. Scarpace.

Značajna otkrića na polju liječenja patološke debljine mogla bi dovesti do smanjenja učestalosti čitavog niza bolesti koje su povezane s prekomjernom tjelesnom težinom.

XS
SM
MD
LG