Linkovi

Svjetski almanah i knjiga podataka 2006


Svjetski almanah i knjiga podataka nije samo običan priručnik. To je jedna američka institucija. Počeo se objavljivati 1868. godine i otada Svjetski almanah svake godine rezimira važne i ne tako važne događaje tijekom proteklih 12 mjeseci, pružajući bezbrojne komadiće informacija o širokom spektru tema – svjetska povijest, sport i zemljopis – da nabrojimo samo neke.

Na prvoj stranici ovog izdanja u mekom uvezu od 1008 stranica pobrojano je prvih deset najvažnijih vijesti 2005. godine, počevši s ratom u Iraku, stradanjima izazvanim uraganom Katrina i napadom muslimanskih terorista na sustav javnog prijevoza u Londonu. Pisci i urednici almanaha bilježe tu i cijeli niz gospodarskih podataka – zaposlenost, trgovina i poljoprivreda, ali i trendove u politici i religiji, statistike o kriminalu i dostignuća na polju znanosti i medicine. U dijelu knjige Slavne osobe nalazi se poduži popis zabavljača – poput Paule Abdul, filmskog glumca Kevina Spacyja i televizijske voditeljice Oprah Winfrey.

"Dobivamo pisma od ljudi koji žele znati zašto nisu uvršteni u 'Slavne osobe'. To je za nas veliki kompliment" - kaže Ken Park izdavač je Svjetskog almanaha 2006. godine. Kaže kako čitatelji mogu praktički saznati sve što žele o praktički svakoj temi – od vrlo značajnih činjenica do vrlo trivijalnih stvari, kao što je, primjerice, opis večernjeg neba: pomaka planeta Merkur i položaj Jupitera u sumrak. Među više zemaljskim temama nalaze se profili pojedinih zemalja – kratka povijest i glavni podaci socio-ekonomskih uvjeta za stotine zemalja širom svijeta – od Afganistana do Zimbabvea.

Sve u svemu – kaže nam izdavač Ken Park – to je mnogo informacija. "Ako imate tisuću stranica s više od 100 podataka na svakoj od njih – kao što je to slučaj – tad bih rekao da se radi o stotinama tisuća podataka".

Gospodin Park Smatra da je Svjetski almanah bolji i pouzdaniji izbor informacija od Interneta. "Naši urednici provedu tisuće sati provjeravajući informacija na 1008 stranica. Mi vjerujemo da Svjetski almanah brže odgovara na pitanja od Interneta. I to je svojevrsni permanentni zapis. Možete ga staviti na policu. Tu je i prekrasan niz fotografija koji pokazuje proteklu godinu. Kad pronađete odgovor na neko pitanje u Svjetskom almanahu, to je odgovor kojem možete vjerovati. U naših 138 godina postojanja razvili smo kontakte s izvorima autoritativnih informacija. Većina informacija je provjerena s najpouzdanijih izvora kao što su vlade, koledži, strukovne organizacije i slično kako bismo prenijeli njihove autoritativne podatke u Svjetskom almanahu".

Almanah je prvi put objavio prije 138 godina list New York World, Newyorški svijet, tako se i 'svijet' zatekao u naslovu. Prvo izdanje pušteno je u prodaju tri godine nakon američkog građanskog rata i ubojstva predsjednika Lincolna. Među događajima te godine zabilježen je postupak "impeachmenta" protiv Lincolnova nasljednika i napredak u poslijeratnoj obnovi. Danas je Svjetski almanah uobičajen priručnik u američkim domovima – najbolje prodavana knjiga-priručnik svih vremena. Izdavač Ken Park kaže da su njegovi čitatelji tradicionalisti, a sebe promatra kao svojevrsnu očinsku pojavu za svoje čitatelje.

XS
SM
MD
LG