Linkovi

NYT: Pažljivi koraci njemačke kancelarke između želje za poboljšanjem odnosa dviju zemalja i nepopularnosti SAD među njezinim sunarodnjacima


"New York Times" piše da će gospođa Merkel, unatoč svoje odlučnosti da poboljša američko-njemačke odnose, morati kročiti vrlo pažljivo s obzirom na raširenu nepopularnost Sjedinjenih Država među njezinim sunarodnjacima. Times podsjeća na urednički napis u jednom njemačkom dnevnom listu, uoči odlaska gospođe Merkel u Washington, u kojemu se kaže: "Za američkog predsjednika, taj će posjet svakako biti uspjeh, jer njemu ionako samo trebaju pozitivne fotografije kako bi svom narodu pokazao da su mu Nijemci ponovno naklonjeni. Kancelarka Merkel, međutim, mora paziti na dobru ravnotežu između fotografija o bliskosti ispunjenoj povjerenjem i kritičkog odmaka kako ne bi dijelila istu sudbinu koja je zadesila britanskog premijera Tonyja Blaira: oštre kritike kod kuće zbog bliskosti s predsjednikom Bushom."

"Washington Post" ponavlja da će njemačka čelnica Sjedinjenim Državama okrenuti svoju 'sunčanu stranu', ali, jednako upozorava da ne treba očekivati značajnije promjene u njemačkoj vanjskoj politici. Angela Merkel je svojedobno, kao čelnica oporbe, glasno kritizirala tadašnjeg kancelara Schroedera, rekavši da je njegov stav potkopao Ujedinjene narode u nastojanjima da natjeraju Irak na suradnju s inspektorima za naoružanje. No, sada, kada je i sama kancelar, kaže washingtonski list, ni ona nije došla ni pedalj dalje od Schroederove ponude pomoći pri obnovi Iraka, kao i programa obuke iračke policije i sudaca samo izvan Iraka.

XS
SM
MD
LG