Linkovi

U Bijeloj kući: sastanak Bush - Merkel nagovješćuje novu fazu transatlantskih odnosa


Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je u Washingtonu, u prvom radnom posjetu otkako je izabrana. Kako je izjavila, cilj joj je poboljšati odnose između dviju zemalja. No, kratko prije puta, gospođa Merkel se kritički osvrnula na američki pritvorni centar u Guantanamu, na Kubi. Dvojica uglednih analitičara – jedan Amerikanac i jedan Nijemac – nedavno su izjavili da bi posjet njemačke kancelarke mogao pomoći u poboljšanju razumijevanja, ali da neće riješiti sve probleme u bilateralnim odnosima dviju zemalja.

Govoreći u Nacionalnom klubu novinara, u Washingtonu, bivši američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Burt rekao je da bi Njemačka mogla opet postati glavni oslonac američke transatlantske politike: "Mislim da se očekuje da Njemačka igra veću ulogu, da ne samo da doprinosi kreativno, nego, na izvjesne načine, bude i arhitekt novih transatlantskih odnosa."

No, veleposlanik Burt je upozorio da Sjedinjene Države moraju uzeti u obzir činjenicu da je Njemačka vodeća članica Europske unije: "Za Sjedinjene Države bilo bi važno – ukoliko žele postaviti odnose s Njemačkom na ispravnim osnovama – da ne očekuje sve odgovore iz Berlina, nego da vodi i učinkovitu diplomaciju u Briselu."

Njemački analitičar Eberhard Sandschneider, direktor Njemačkog vijeća za vanjsku politiku, istaknuo je da Amerikanci očekuju od Njemačke da pomogne u rješavanju globalnih problema. Dok Europljani stavljaju naglasak na međunarodne zakone, Amerikanci razmišljaju u okvirima praktičnih rješenja. "Za nas je to bila vrlo teška lekcija da shvatimo da Amerikanci drugačije razmišljaju. Oni žele riješiti probleme," kaže on.

Gospodin Sandschneider kaže je nedavna kritika kancelarke Merkel o Guantanamu bila izraz zabrinutosti zbog negativnog imidža Amerike u svijetu: "Nama nije u interesu da imidž Amerike i dalje propada – i to je naše partnerstvo u ograničavanju šteta! – jer ćemo i mi platiti dio cijene u Europi i u drugim dijelovima svijeta."

Veleposlanik Burt je spomenuo specijalne odnose bivšeg kancelara Gerharda Schroedera s ruskim predsjednikom Putinom, te sugerirao da će – s Angelom Merkel na čelu Njemačke – Washington i Berlin moći bolje koordinirati svoju politiku prema Rusiji. Gospodin Sandschneider kaže da je istočna politika nove kancelarke ustvari znatno drugačija: "Ona pokušava uravnotežiti manje istočne susjedne zemlje – Poljsku, Baltičke države – sa svojom politikom prema Rusiji."

Gospodin Sandschneider dodaje da je nedavni rusko-ukrajinski spor oko opskrbe plinom za mnoge Nijemce bio otrežnjavajući događaj. Mnogima je palo na pamet da je opskrba plinom također dio i njemačke ovisnosti o Rusiji, te da se isto što se dogodilo Ukrajini može dogoditi i Njemačkoj, kaže ovaj analitičar.

Obojica stručnjaka vjeruju da će posjet Angele Merkel pomoći objema zemljama da bolje razumiju poziciju one druge, ali, kažu, konstruktivna suradnja zahtijevat će mnogo napora na obje strane.

XS
SM
MD
LG