Linkovi

Predsjednik Bush odbacio prijedlog Angele Merkel o zatvaranju pritvornog centra Guantanamo Bay


Predsjednik Bush je odbacio poziv njemačke kancelarke Angele Merkel da zatvori zatvor u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo Bay na Kubi. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom u Bijeloj kući, George Bush je rekao da je zatvor za osumnjičenike za terorističke aktivnosti u Gunatanamo Bayu potreban kako bi se zaštitili Amerikanci. Njemačka je inače bila glasni kritičar ovog zatvorskog objekta u kojem se na neograničeno vrijeme drže osumnjičenici, u najvećem broju slučaja bez podizanja optužnice.

Gospođa Merkel je danas izjavila da je "jasno dala do znanja" predsjedniku Bushu tijekom susreta da Sjedinjene Države moraju iznaći nove načine da se nose sa pritvorenicima koji – kako je rekla – ne osjećaju da se mora slijediti bilo kakav zakon.

Na istoj tiskovnoj konferenciji predsjednik Bush je pozvao na diplomatsko rješavanje iranske nuklearne krize. Američki je predsjednik dodao da Iranu ne smije biti omogućeno posjedovanje nuklearnog oružja i da je logično da se zemlju koja je odbacila diplomatsku opciju prijavi Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. "Iran s nuklearnim oružjem predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti svijeta. I zemlje poput naših imaju obvezu da se uključe, zajedničkim snagama, šaljući zajedničku poruku Irancima da neprihvatljivo ponašanje u kojem se tajno pokušava proizvesti nuklearno oružje ili koristi krinka civilnog nuklearnog programa da se dođe do tehnologije za izradu nuklearnog oružja".

Američki predsjednik i njemačka kancelarka također su ukazali na potrebu za većom otvorenošću i kontaktima po svim pitanjima – uključujući Balkan, odnose s Kinom i Rusijom i izazove globalizacije. Za Balkan je njemačka premijerka rekla da je njegova stabilmnost obećavajući znak za stabilnost šire regije.

Predsjednika Busha su novinari također pitali jesu li njemački agenti u Bagdadu pomogli američkoj vojsci tijekom invazije na Irak. Američkim predsjednik je odgovorio da je za to prvi put čuo danas tijekom susreta s njemačkom kancelarkom koja je postavila to pitanje.

U četvrtak je gospođa Merkel izjavila u njemačkom veleposlanstvu u Washingtonu da je Iran – citiramo – "prešao crvenu crtu" nastavljajući s aktivnostima na obogaćivanju urana. Prije ovih razgovora politički analitičari su izjavljivali kako nije vrlo vjerojatno da će Angela Merkel i George Bush objaviti neku važniju političku odluku danas. Ovo je prvi posjet Sjedinjenim Državama kancelarke Merkel otkako je preuzela dužnost. Dužnosnici i u Washingtonu i u Berlinu promatraju ovaj posjet kao mogućnost dvoje saveznika da obnove svoje veze koje su bile snažne tijekom Hladnog rata, ali su sad opterećene zbog neslaganja oko rata u Iraku.

XS
SM
MD
LG