Linkovi

Amerikanci u velikoj većini podržavaju vladin agresivni progon terorističkih prijetnji, čak i ako time ona zadire u osobnu privatnost


Amerikanci u velikoj većini podržavaju vladin agresivni progon terorističkih prijetnji, čak i ako time ona zadire u osobnu privatnost, ali su oštro stranački podijeljeni oko legitimiteta predsjednikovog programa prisluškivanja na tlu Sjedinjenih Država bez sudskog naloga, pokazuje najnovije ispitivanje javnog mnijenja koje su proveli list "Washington Post" i televizija ABC. Kako izvješćuje washingtonski list, gotovo dvije trećine ispitanika je izrazilo uvjerenje da savezne agencije, uključene u antiterorističke djelatnosti, zadiru u osobnu privatnost njihovih sugrađana, ali ih manje od trećine smatra takvo zadiranje neopravdanim.

"New York Times" izvješćuje da će komisija koja izrađuje okvirni plan rekonstrukcije New Orleansa danas objelodaniti svoje prijedloge, među kojima su: potpuna reporganizacija već ranije problematičnog školskog sustava, uklanjanje više od stotinu kilometara dugog transportnog kanala – koji je i bio osnovni uzrok poplave nakon uragana Katrina -, kao i stvaranje nove četvrti posvećene jazzu u središtu grada. Ova jazz četvrt nalazila bi se sjeverno od Francuske četvrti, u skladu sa zamisli trubača Wintona Marsalisa, člana te komisije i predsjedatelja njezinog odbora za kulturu.

Bi li najnoviji high-tech uređaji – neki tek u fazi dizajna, a neki još neodobreni za uporabu u rudnicima ugljena – spasili živote dvanaestorice rudara koji su prošli tjedan poginuli u rudniku Sago, u Zapadnoj Virginiji, pita bostonski "Christian Science Monitor". Tragajući za odgovorom – koji je potvrdan! – ovaj je list našao, između ostalih, jednu kompaniju čija tehnologija gorivih ćelija bi se lako mogla adaptirati za stvaranje zraka za disanje za 12 ljudi tijekom barem dva do tri dana. Štoviše, postojeće naprave koje rudari nose za pojasom – koje im stvaraju oko sat vremena zraka – lako bi se mogle poboljšati da daju i tri puta više zraka. No, kako piše ovaj list, tehnološki napredak, vidljiv na svakom koraku u svakodnevnom životu, nije u velikoj mjeri ušao u arsenal mjera osobne sigurnosti u rudnicima.

XS
SM
MD
LG