Linkovi

Ekonomski analitičari prognoziraju nastavak gospodarskog rasta u Sjedinjenim Državama


Uragani Katrina i Rita nisu značajnije ugrozili američku ekonomiju u prošloj godini premda su doveli do povećanja cijena energenata. Ukupno gledano, američko gospodarstvo ostvarilo je dobre rezultate, a analitičari prognoziraju daljnji ekonomski procvat. Crystal Park pripremila je prognoze za američku ekonomiju u 2006. godini.

Unatoč prirodnim katastrofama, 2005. godina bila je dobra godina za američku ekonomiju. Otvoreno je gotovo dva milijuna novih radnih mjesta, a bruto domaći proizvod povećao se za 3,5 posto. Istodobno, inflacija i stopa nezaposlenosti ostali su na niskoj razini.

Za 2006. godinu analitičari predviđaju nastavak ekonomskog rasta koji će biti praćen novim poslovnim investicijama te otvaranjem novih radnih mjesta. Thomas Donohue, predsjednik Američke trgovinske komore, kaže: "Dobri rezultati nastavit će se i tijekom 2006. Naši ekonomisti vjeruju da će u prvom dijelu godine biti zabilježen rast od 3,5 do 3,7 posto, a u drugom će doći do blagog usporavanja tako da će ekonomski rast za cijelu godinu biti oko 3,5 posto."

Očekuje se da će svakog mjeseca biti otvarano oko 160 tisuća novih radnih mjesta što bi trebalo zadržati stopu nezaposlenosti na oko pet posto. Što se cijena naftnih derivata tiče one će pasti, ali ne mnogo. Analitičari energetskog sektora predviđaju da će se cijena barela sirove nafte kretati oko 65 dolara.

Većina ekonomista, dakle, predviđa svijetlu budućnost ekonomiji u ovoj godini no ima i onih koji vjeruju da će sve više cijene energenata i rast kamatnih stopa usporiti gospodarski rast.

Predsjednik Bush je rekao da je njegov cilj daljnji ekonomski rast te je pozvao Kongres da ranija smanjenja poreza učini stalnima kako bi se smanjio rast. On vjeruje da će gospodarskom rastu pomoći i slobodna trgovina: "U Sjedinjenim Državama živi oko pet posto svjetskog stanovništva. To znači da 95 posto naših potencijalnih kupaca živi u inozemstvu. Moramo učiniti sve što možemo kako bi se strana tržišta otvorila za naše proizvode. To će biti potrebno kako bi se osigurao kratkoročni i dugoročni rast ekonomije."

Dugoročno gledano, američka ekonomija sučeljava se s nekoliko izazova, smatra Matthew Slaughter, član predsjednikovog Vijeća ekonomskih savjetnika: "Ako pogledamo dalje od 2006. godine možemo vidjeti brojne izazove kao što su promjena u demografskoj strukturi stanovništva. Naime, naše stanovništvo sve je starije, a isto tako trebamo bolje obrazovati našu djecu kako bi se nosili sa sve većom nejednakošću u prihodima koja postoji između ljudi različite stručne spreme.

Najstariji pripadnici dobne skupine rođenih između 1946. i 1964. godine - koja broji ukupno 70 milijuna Amerikanaca - počet će u sljedećih nekoliko godina odlaziti u mirovinu. To će imati dramatične posljedice na gospodarstvo - zbog povećanih cijena zdravstvenog osiguranja, te većeg opterećenja mirovinskih fondova.

Ministar financija, John Snow, kaže da je još važnije odgovarajuće obrazovati mlade radnike: "Uspjeh ove ekonomije u potpunosti ovisi o razini obrazovanja radnika, a jedno od pitanje s kojim se danas suočavamo jesu sve veće razlike u razini stručnosti."

Za sada ekonomisti predviđaju relativno snažan rast američkog gospodarstva u ovoj godini, a najbolje rezultate trebao bi ostvariti tehnološki sektor s rastom od 9,6 posto.

XS
SM
MD
LG