Linkovi

Tijekom posljednjeg desetljeća, Amerikanci postali nesretniji


Tradicionalnim mirovinama koje su davale američke kompanije već odavno kuca smrtna ura, piše "New York Times". Kompanije u oslabljenim sektorima, - poput industrije čelika, zračnom prijevozu ili proizvodnji automobilskih dijelova -, radije su proglasile bankrot i svoj uništeni mirovinski fond predale saveznoj vladi. Sada, međutim, i neke vrlo dobro stojeće kompanije – poput Verizona, Lockheed Martina, Motorole, i, najnovije, IBM-a – najavljuju zamrzavanje svojih pnezijskih fondova. Dulji životni vijek uposlenika, kao i sve jača globalna konkurencija i takvim kompanijama onemogućava da se drže obećanja koja traju desetljećima kada se radi o penzijskim fondovima. Današnji su uposlenici – piše njujorški list – ostavljeni da se sami nose s vlastitim umirovljenjem kako najbolje znaju i umiju.

Možda u vezi s mirovinama, a možda iz drugih razloga, ali danas Amerikanci osjećaju više jada i nalaze više razloga za tugu nego prije jednog desetljeća, piše list "USA Today". Citirajući nalaze studije Sveučilišta Chicago, list piše da se značajniji porast negativnih životnih događaja i osjećaja u razdoblju od 1991 – kada je posljednji puta rađena takva studija – do 2004. ponajviše može pripisati bolestima i nemogućnosti da se plati potrebna medicinska skrb, zatim gomilanju računa koje je teže platiti, nezaposlenosti, te problematičnom ljubavnom životu. Pozitivna strana ispitivanja je da se manji broj ispitanika požalio da ima probleme sa zakonom.

I, za kraj, još malo iz "New York Timesa", i još malo o bolesti. Točnije, jednoj bolesti: dijabetesu. U najvećem američkom gradu, ta je bolest poprimila gotovo razmjere epidemije: u bolnicama, svakog dana gotovo polovicu pacijenata čine osobe kojima treba liječenje zbog neke komplikacije dijabetesa. Oko 800 tisuća odraslih Njujorčana – odnosno svaki osmi! – boluje od te bolesti, a taj broj danomice raste, za razliku od bolesti srca ili raka, čiji broj ili stagnira ili je u padu, piše "New York Times".

XS
SM
MD
LG