Linkovi

Dilema Boeinga: Kako se prilagoditi putnicima poznije dobi, a ne izgledati 'gerijatrijski'?


U ovoj godini najstariji građani iz generacije rođene između 1946. i 1964. godine – poznate i kao generacija baby-boomera – napunit će 60. godina. Američki statistički ured tvrdi da će u ovoj godini gotovo osam tisuća građana dnevno proslavljati svoj 60. rođendan. To znači da dosta Amerikanaca ulazi u razdoblje kad im nije lako putovati. Jedno nedavno istraživanje javnog mnijenja pokazuje da je to jedno od najvažnijih pitanja za Amerikance poznije dobi. Kako javlja Amy Katz, američki proizvođač zrakoplova, Boeing, pokušava građanima starije generacije olakšati putovanja.

25-godišnja Lindsey Mallory i njene kolege rade na dizajniranju Boeingovih zrakoplova. Oni su, na neki način, 'poslani na put u budućnost'. Naime, nose odijela i posebne naočale kako bi simulirali kretanje starijih putnika kroz zrakoplov, odnosno kako bi se najbolje uživjeli u položaj čovjeka poznije dobi. Odijelo ograničava mobilnost i simulira atritis, a naočale otežavaju vid.

U Boeingu kažu da ovakvo iskustvo može pomoći stručnjacima da unaprijede unutrašnjost zrakoplova kako bi bila ugodnija za putovanja generaciji baby-boomera.

Ta društvena skupina, kaže Joseph Coughlin sa Masachusettskog tehnološkog instituta, ima veliku potrošačku moć: "Građani stariji od 50 godina imaju najveću želju za putovanjima i najviše novca koji mogu potrošiti na putovanja. Dakle, ne radi se samo o socijalnoj politici već i o dobrom poslovnom potezu."

Osoba zadužena za prilagođavanje unutrašnjosti Boeingovih zrakoplova putnicima starije dobi je Vicki Curtis, koja od brojnih problema s kojima se sučeljavaju projektanti izdvaja jedan: "Ne možete vaš proizvod načiniti tako da izgleda 'gerijatrijski' - iz jednostavnopg razloga što nitko ne želi priznati da je star."

Stručnjaci trenutno eksperimentiraju s poboljšavanjem vrata, znakova te nužnika u zrakoplovima. Jedan od ovih posljednjih je relativno velik, dobro osvjetljen i ima ručke za koji se ljudi mogu uhvatiti ako im treba dodatni oslonac. Jedan od Boeingovih stručnjaka kaže da se promjene trebaju provesti jer, u protivnom, polovina Amerikanaca "neće moći putovati".

XS
SM
MD
LG