Linkovi

NYT: Sharonova bolest korak unatrag za američku administraciju


Sjedinjene Države se nadaju da će Izraelci zadržati Sharonov plan kao glavni prioritet, piše New York Times. Državna tajnica Condoleeza Rice i drugi visoki članovi američke administracije kažu da je vrijeme za molitve za Ariela Sharon no istodobno, Bijela kuća se priprema za mogućnost da predsjednik Bush bude putovao na pogreb u Izrael te da se suoči s čitavim nizom teških pitanja u regiji uključujući bezakonje u području Gaze, moguće dobre rezultate Hamasa na palestinskim izborima te pitanje glasovanja Palestinaca u istočnom Jeruzalemu.

«Sharonova bolest korak je unatrag za američku administraciju», kaže jedan poznavatelj prilika u Izraelu. Christian Science Monitor navodi da se Izrael suočava s prerazmještanjem političkih snaga koje bi moglo imati dugogodišnje posljedice na čitavom Srednjem istoku.

Profesor političkih znanosti na Sveučilištu Jeruzalema Reuven Hazan kaže da bi Sharonova vlada nastavila s dosadašnjom politikom razdvajanja od Palestinaca u sljedećih godinu ili dvije. Nakon Sharonove bolesti to je sada skinuto s dnevnog reda. Kako pojašnjava taj profesor, osim Sharona u Izraelu nema nikoga tko bi tako brzo bio spreman na bolne ustupke, prenosi Christian Science Monitor.

A New York Times se osvrće i na skandal s nekoć utjecajnim lobistom Jackom Abramoffom koji je ovog tjedna potresao Washington. Naime, u skladu s onom poslovicom da dok se jednom ne smrkne drugome ne svane, Abramoffov pad donosi raznim humanitarnim organizacijama dodatni prihod. Naime, razni političari žele se rješiti Abramoffovih novčanih priloga pa ih proslijeđuju humanitarnim organizacijama širom Sjedinjenih Država.

Republikanski senator iz Južne Dakote, John Thune, donirao je 2,000 dolara jednoj ženskoj udruzi američkih indijanaca. Predsjednik Bush je proslijedio 6,000 dolara Američkoj udruzi za borbu protiv srčanih bolesti. Republikanski senator Mitch McConnel darovao je 16,000 dolara jednoj kršćanskoj misiji u njegovoj matičnoj saveznoj državi Kenntacky. Demokratska senatorica iz New Yorka Hillary Rodham Clinton dala je 2,000 dolara jednoj humanitarnoj organizaciji iz New Yorka.

Kritičari postavljaju niz pitanja. Kako zakonodavci odlučuju kome donirati novac te zašto su čekali sve do sada da ga vrate. Kako kaže jedan od kritičara, radi se o prljavom novcu i sada se članovi Kongresa pokušavaju oprati donirajući ga u humanitarne svrhe. Ne bi iznenadilo, nastavlja on, kad bi netko od njih odbio tu svoju donaciju od poreza.

XS
SM
MD
LG