Linkovi

WP: Sharonov odlazak sa scene pratit će teška bitka za njegovog nasljednika


Izvještavajući o teškom moždanom udaru koji je pretrpio izraelski čelnik New York Times navodi dva izvora koji nude drugačiju sliku njegovog stanja. Glasnogovornik Ariela Sharona rekao je novinarima da se operacija uspješno provodi i da je premijerovo zdravstveno stanje stabilno. No drugi Sharonov pomoćnik tvrdi da je on kritično te da možda neće preživjeti.

Njujorški dnevnik se osvrće i na izraelsku političku scenu koja je ovakvim razvojem događaja stavljena u neizvjesnost jer je Ariel Sharon već godinama dominanta ličnost izraelske politike. Čelnik jedne izraelske stranke kaže da je raspoloženje u zemlji tmurno te dodaje da je protekla noć bila jedna od najdramatičnijih u izraleskoj povijesti.

New York Times podsjeća da će u slučaju smrti Ariela Sharona ili njegove nemogućnosti da obnaša dužnost, potpredsjednik vlade Ehud Olmert biti vršitelj dužnosti premijera stotinu dana, a potom bi predsjednik zemlje povjerio jednom od članova parlamenta da pokuša formirati novu vladu. Moguće je, javlja New York Times, da će se promijeniti datum izbora zakazanih za 28. ožujka. Kako piše Washington Post, poznavatelji izraelskih prilika predviđaju Sharonov odlazak s političke scene te intenzivnu bitku za njegovog nasljednika.

Christian Science Monitor, pak, predstavlja glavnog državnog revizora američke vlade Davida Walkera koji upozorava američku javnost na veliki dug njihove zemlje i na – kako kaže - nadolazeći demografski plimni val koji nikada neće otići. Walker govori o umirovljenju američke generacije baby boomera, odnosno građana rođenih od 1946. do 1964. godine koji naziva statističkim tsunamijem. Walker navodi da su vladine fiskalne obveze već sada prevelike te da zemlja troši sredstva koja nema, a da će se situacija samo dodatno pogoršavati. (dz)

XS
SM
MD
LG