Linkovi

Ariel Sharon pretrpio težak moždani udar


Izraelski premijer Ariel Sharon pretrpio je, kako kažu njegovi liječnici, teži moždani udar koji je doveo do izljeva krvi u mozak. Izraelski čelnik trenutno je pod anestezijom te je priključen na aparat za disanje.

Sharonove premijerske ovlasti prebačene su na njegovog zamjenika Ehuda Olmerta. Gospodin Sharon je žurno prebačen u bolnicu Hadassah u Jeruzalemu nakon što se potužio da se ne osjeća dobro. Liječnici su priopćili da je izraelski premijer pretrpio izljev krvi u mozak. Izraelska vlada trenutno je reagirala i prebacila njegove ovlasti na zamjenika premijera Ehuda Olmerta.

77-godišnji Ariel Sharon prošlog je mjeseca primljen u bolnicu nakon što je pretrpio blaži moždani udar, a sutra se trebao podvrgnuti operaciji srca tijekom koje bi mu bila zatvorena manja pukotina u srcu. Njegovi liječnici ranije su priopćili da je, s obzirom na njegovu prekomjernu težinu, općenito dobrog zdravlja. Krajem prošle godine Sharon je napustio vladajuću stranku Liku i osnovao vlastitu stranku nazvanu Kadima. Sharon se sa svojom strankom trebao nadmetati na parlamentarnim izborima 28. ožujka.

Međutim vijest o njegovom moždanom udaru zbunila je izraelsku javnost. Daniel Ben-Simon iz vodećeg izraelskog dnevnika Haaretz izjavio je da je politička era Ariela Sharona sada okončana.

"Nakon 60 godina akcije mnogi Izraelci su ga smatrali ratnim herojem, potom herojem mira, a sada je na pomolu da ode na dramatičan način. To je jako loše. On je posatao iznimno dominantna figura izraelkog političkog života. Mnogi Izraelci su ga vidjeli kao čovjeka koji može provesti i najteže stvari."

Prošle godine Izrael je povukao vojsku i doseljenike iz pojasa Gaze. U izjavama koje je dao nakon formiranja nove stranke Sharon je rekao da ako osvoji treći mandat onda će ga uporabiti kako bi povukao konačnu granicu Izraela prema Palestincima. Od reakcija na vijest o moždanom udaru Ariela Sharona bilježimo da je predsjednik Bush izjavio kako se moli za oporavak izraelskog premijera.

XS
SM
MD
LG