Linkovi

Uz malo pića, manje kilograma


Podizanje čaše 'uzdravlje' dobija potpuno novo značenje nakon što je jedna medicinska studija pokazala da osobe koje redovito umjereno konzumiraju alkohol rjeđe imaju problema s debljinom.

Ranije studije su pokazale da umjereno konzumiranje alkohola može rezultirati pozitivnim učincima po zdravlje, poput smanjenja krvnog tlaka i prevencije bolesti srca. Sada, studija dr. Jamesa Rohrera, iz Klinike Mayo, ukazuje da se pijenje alkohola očituje i na tjelesnu težinu. Osobe koje redovito piju jedno do dva pića nekoliko puta tjedno rjeđe su patološki debeli u usporedbi s osobama koje ne piju alkohol. Međutim, znanstvenici izvješćuju da četiri ili više pića dnevno povećava rizik od patološke debljine za 46 posto.

Dr. Arthur Frank, direktor programa za reguliranje tjelesne težine pri Sveučilištu George Washington, u Washingtonu, kaže da bez obzira na istinitost rezultata studije, on nikada ne bi preporučao piće osobama koje pokušavaju izgubiti suvišne kilograme: "Činimo veliku grešku ako ljudima preporučamo da piju samo zbog te zaštite, jer su posljedice pića toliko devastirajuće da su potencijalne koristi – koje su male -, premda su stvarne, u kulturološkom smislu prevelik rizik."

Dr. Frank isto tako kaže da čak i ako su ljudi koji umjereno piju vitkiji, alkohol ipak nije hranjiv: "On predstavlja suvišne kalorije, i to kalorije koje nemaju uopće nikakvu hranjivu vrijednost, a iz prehrane izgurava kalorije visoke kakvoće. Što više pijete, to manje konzumirate dobru, hranjivu, zdravu hranu."

Postoje bolji načini za kontroliranje tjelesne težine od konzumiranja alkohola, uključujući tjelovježbu i zdravu prehranu. Neki medicinski stručnjaci tvrde da ova studija nije znanstvena, te ističu da osobe koje drže do svog zdravlja vjerojatno konzumiraju dnevno po jedno piće zbog njegovih ranije objavljenih koristi po zdravlje; takve osobe vjerojatno na isti način pristupaju i prehrani, pa imaju i manje problema sa suvišnim kilogramima.

XS
SM
MD
LG