Linkovi

Nova pravila za financiranje zaštite od terorizma


Američki gradovi i manja mjesta sučelit će s novim pravilima za financiranje zaštite od terorizma, piše "New York Times". Danas će ministar domovinske sigurnosti najaviti planove po kojima će se novci iz programa pomoći vrijednog 800 milijuna dolara dodjeljivati manje prema politici, a više prema ocjenama gdje bi udar terorista bio najvjerojatniji i potencijalno izazvao najveće štete, izvješćuje njujorški list.

Promjene velikim dijelom izaziva smanjenje proračuna za te svrhe: za 2006. Kongres je izdvojio 120 milijuna dolara manje za prevenciju terorizma u američkim urbanim središtima nego u 2005. "Washington Post" piše da će se kongresni zastupnici, kada se vrate redovnom poslu, sučeliti vrlo rano s problemom ilegalnog useljavanja u zemlju.

To pitanje, premda je za neke konzervativne republikance poprimilo dimenzije križarskog rata – kako piše washingtonski list – ipak već tri desetljeća odolijeva ikakvom učinkovitom rješenju. Ispitivanja raspoloženja javnosti pokazuju pomiješane osjećaje: s jedne strane, tu je prilična uzbunjenost građana zbog nesposobnosti savezne vlade da zaustavi priljev ilegalnih useljenika, koje većina doživljava kao negativne po ekononmiju zemlje. No, s druge strane, Amerikanci pokazuju veliko razumijevanje za aspiracije nezakonitih useljenika koji rade i žive u Sjedinjenim Državama.

Bostonski "Christian Science Monitor" piše da je jučerašnja nesreća u jednom rudniku ugljena ponovno privukla pažnju javnosti na kontroverznu metodu rudarenja uklanjanjem čitavog vrha neke brijega. Aktivisti za zaštitu okoliša već godinama upozoravaju na pogubne dugoročne posljedice takvog iskopavanja rude.

U Zapadnoj Virginiji, mnoge farme koji su ne tako davno izgledale kao oličenje zdravog seoskog života sada umjesto ranijih bistrih brzaca, punih riba, imaju odvodne kanale otpadnih voda iz rudnika, koje su tako otrovne da nitko niti stopala ne moči u toj vodi. U zadnjih desetak godina, ovakva metoda rudarenja toliko se proširila da čini 95 posto svih površinskih kopova u Zapadnoj Virginiji.

XS
SM
MD
LG