Linkovi

Luka u Tacomi sve zanimljivija za uvoz iz Azije


Među morskim lukama na zapadnoj obali Sjedinjenih Država vlada veliko suparništvo u nastojanju da se preuzme lučki posao s teretom pristiglim na ovu stranu Amerike. Jedan od gradova koji postaje sve veći suparnik ostalima je i Tacoma, grad na obali savezne države Washington.

Dvije vodeće luke koje na zapadnoj obali Sjedinjenih Država dominiraju poslovanjem brodskog tereta su Los Angeles i Long Beach. Zajedno zauzimaju četvrto mjesto medju najvećim svjetskim lukama, među kojima se uglavnom nalaze luke Azije: Hong Kong, Singapur i Šangaj. Većina tereta koji iż Azije stiže u Sjedinjene Države dolazi u luke Los Angeles-Long Beach, dok se ostatak dovozi u Oakland ili Seattle ili pak Vancouver u Kanadi. Međutim, Tacoma koja je susjedna luka Seattle-u, postaje sve više zanimljivija destinacija za teret koji dolazi iz Azije.

Prema riječima direktora luke Tacoma, Tima Farrella, Tacoma je idealna za prolaz tereta ka unutrašnjosti Amerike.

"Luka Tacoma specijalizirala se za prijevoz tereta iz Azije kako u središnji dio Sjedinjenih Država tako i na sjeveroistok i to s vrlo uspješnim rezultatima poslovanja. U čitavom procesu transporta, nema nikakve potrebe za korištenje kamiona jer se sav teret s broda direktno prebacuje na željeznicu s kojom se prevozi do konačnih destinacija."

Tacoma je stari lučki grad koji je samo 50 kilometara udaljen od Seattle-a. U nastojanju da preuzme veću ulogu u utrci za lučkim prometom, preuređuju se mnoga zapuštena ili neiskorištena skladišta, no kako kaže Mark Crisson, nadležan za razvoj gradske infrastrukture, Tacoma nudi i odličnu kompjutersku i internet mrežu koje predstavljaju još jedan mamac za potencijalne poslovne partnere.

"Sa viškom kapaciteta koji je dostupan u našoj informatičkoj mreži, mi smo u poziciji da pružimo širok spektar telekomunikacijskih usluga kako raznim kompanijama tako i žiteljima Tacome."

Kako priznaje direktor luke Tacoma, Tim Farrell, unatoč bogatom sadržaju kojeg nudi luka, Los Angeles ima veću prednost i to ponajviše zbog većeg broja stanovnika i većeg broja robe koja zbog njih dolazi u Los Angeles. No, za ostali dio tereta čije su destinacije Chicago ili Atlanta, luka Tacoma bi bila idealno rješenje.

XS
SM
MD
LG