Linkovi

Pad prodaje glazbenih albuma


Kupovina muzičkih kompaktnih diskova tradicionalno se u Americi povećava pred božićne i novogodišnje blagdane. U zadnjih nekoliko godina prihod od prodanih CD albuma i ostalih glazbenih proizvoda čini ukupno 40 posto američkog prihoda cijele muzičke industrije. No, taj se trend počeo mijenjati.

Tijekom proteklih božićnih blagdana, prodaja CD albuma je pala za osam posto u usporedbi sa prošlogodišnjom. Jedan od razloga je i manji broj uspješnih glazbenika, kaže muzički kritičar Glasa Amerike, Ray MacDonald: "Snimljena glazba u cjelini bila je za četiri i pol posto manja, najviše zbog toga što nema neke muzike koja će zadiviti slušatelje. Mislim da je to glavni razlog što je prodaja i pala u zadnjih pet godina. Ako dobre glazbe nema, onda je kupci ne mogu niti kupiti."

Ove sezone moglo se vidjeti da više hit-albuma brzo dođe i prođe sa prvog mjesta nego što je bio slučaj bilo koje druge godine, a taj trend postoji od 1991. godine. To je ujedno i znak da se neki umjetnici i dalje uspijevaju održati na vrhu top ljestvice. No, mnogi potrošači, uz pomoć digitalnih glazbenih naprava poput iPoda, tvrtke 'Apple' , imaju mogućnost 'skidanja' najpoznatijih pjesama i ne kupuju više formatirane CD-ove, nego - kako kaže Ray McDonald - pojedinačne pjesme s albuma.

Pa ipak, prodaja pojedinačnih pjesama nije ni izbliza dovoljno velika da bi izazvala drastični pad prodaje kompaktnih diskova. Razlog za to je, dijelom, mogućnost kopiranja CD albuma na kompjuteru i mogućnost pronalaženja traženih pjesama na Internetu. Video igre i digitalni video diskovi pružaju alternative za zabavu. Stručnjaci kažu da će glazbena industrija i dalje bilježiti gubitke u 2006. godini i moguće je da će ova godina donijeti i prekretnicu ovoj industriji.

XS
SM
MD
LG