Linkovi

Živjeti zdravije znači živjeti dulje


Amerikanci počinju shvaćati da zdrava prehrana i redovita tjelovježba snižavaju krvni tlak i kolesterol, te poboljšavaju zdravlje srca, rezultirajući dužim i zdravijim životom.

Margaret Smith uči kako da snizi svoj krvni tlak. Hraneći se jelima bogatim bjelančevinama – poput slanutka i piletine -, onima koje obiluju mononezasićenim masnoćama – poput maslinovog ulja, ulja uljane repice, te badema -, ona je snizila svoj tlak sa 150/90 na 132/83. Gospođa Smith je nedavno sudjelovala u studiji Sveučilišta Johns Hopkins, u Baltimoreu: "Stvarno vjerujem u ispravnu i zdravu prehranu, a ovo mi je pružilo priliku da i vidim rezultate pozitivne dijete."

160 ljudi s visokim krvnim tlakom sudjelovalo je u studiji, čiji je cilj bio ustvrditi učinak prehrane na visoki tlak i kolesterol, koji mogu izazvati srčane bolesti ili moždani udar. Smanjivanje količine zasićenih masnoća u prehrani preporuča se kao jedan od načina prevencije bolesti srca i krvnih žila. No, ranije studije nisu se bavile zamjenama za zasićene masti. Dr. Lawrence Appel objašnjava: "Studija je uključila tri vrste prehrane. Jedna je bogata ugljikohidratima, jedna bjelančevinama – od kojih polovica dolazi iz biljnih namirnica -, a treća je bogata mononezasićenim mastima."

Rezultati studije nedavno su objavljeni u časopisu "The Journal of the American Medical Association". Liječnici su zaključili da djelomična zamjena ugljikohidrata bilo bjelančevinama ili mononezasićenim mastima snižava krvni tlak i smanjuje rizik od nastupa bolesti krvnih žila srca. "Pokazalo se da su najniže razine kolesterola i najveće smanjenje krvnog tlaka zabilježene pri prehrani bogatoj bilo bjelančevinama ili mononezasićenim mastima," kaže dr. Appel.

U jednoj drugoj studiji, znanstvenici su proračunali za koliko se godina može produžiti život redovitom tjelovježbom. Osobe koje su izjavile da se bave umjerenom do jakom tjelesnom aktivnošću mogu očekivati da žive godinu i pol do tri i pol godine duže od onih koji manje vježbaju. Studija je zaključila da već polusatno živahno hodanje svaki dan može produljiti život. Što više vremena utrošite na vježbanje sada, to ćete više vremena imati kasnije u životu.

XS
SM
MD
LG