Linkovi

Obljetnica programa Millenium Challenge Account


U siječnju 2006. godine navršava se dvije godine otkako je pokrenut američki program pomoći, nazvan "Millenium Challenge Account".

'Prečesto u prošlosti,' – kaže predsjednik Bush – američka pomoć 'bila bi ili protraćena zbog nesposobnih čelnika, ili spremljena u džepove korumpiranih dužnosnika, ili bi ju progutala galopirajuća inflacija. Ako ne ustrajemo na odgovornosti primatelja u zamjenu za našu velikodušnost,' kaže gospodin Bush, 'Sjedinjene Države ne čine nikakvu uslugu narodima zemalja u razvoju.

Predsjednik Bush kaže da zemlje koje traže pomoć u okviru programa "Millenium Challenge Account" moraju pokazati rezultate na tri ključna područja: "Moraju vladati pravedno … Moraju ulagati u svoj narod … I, moraju poticati ekonomsku slobodu": "Tražeći od tih zemalja da stvaraju i primjenjuju vlastite strategije, mi ih navodimo da i sami imaju ulog u svom vlastitom uspjehu."

Do sada, kaže američki predsjednik, Sjedinjene Države su potpisale ugovore s pet zemalja, a razmatraju prijave još mnogih drugih: "Na Madagaskaru, gdje 80 posto ljudi živi s manje od dva dolara dnevno, ugovor ovog programa pomaže u modernizaciji katastra, što će osigurati imovinska prava više od 60 tisuća obitelji. U Hondurasu i Nikaragvi, ovi ugovori pomažu farmerima da poboljšaju svoje planiranje i uzgajaju profitabilnije usjeve, te da svoje plodove brže dopreme do tržišta. U Gruziji, ugovor programa "Millenium Challenge Account" pomaže u obnovi plinovoda koji će osigurati grijanje i električnu energiju za više od milijun ljudi. U na Cape Verdeu, uz Atlantsku obalu Afrike, takav ugovor financira izgradnju novih cesta i mostova koji povezuju neke od ključnih otoka te zemlje."

Predsjednik Bush kaže da uspjeh programa "Millenium Challenge Account" ojačava uvjerenje Sjedinjenih Država da 'pomaganje zemljama da se izdignu iz siromaštva zahtijeva partnerstvo, a ne pokroviteljski odnos. U 21. stoljeću, Sjedinjene Države su voljne biti partner svakoj zemlji koja radi na promicanju prosperiteta, jednakosti i slobode za svoj narod,' kaže gospodin Bush.

XS
SM
MD
LG