Linkovi

Prema 'indeksu smijeha', sudac Antonin Scalia najduhovitiji član Vrhovnog suda


Posljednji dan u godini donosi na naslovnice i mnogo lakše, čak i smiješnije sadržaje. Tako "New York Times" piše o indeksu smiješnosti sudaca američkog Vrhovnog suda. Sudac Antonin Scalia i inače je poznat po duhovitosti i britkom jeziku, a sada je to potvrđeno i brojčanim pokazateljima. Nova studija, naime, pokazuje da je on čak 19 puta duhovitiji i šaljiviji od sutkinje Ruth Bader Ginsburg.

Prijepisi rasprava pred Vrhovnim sudom već dugo sadrže i napomenu 'smijeh' nakon neke pošalice bilo suca ili odvjetnika na saslušanju. No, do listopada 2004, suci nisu u prijepisima bili imenovani, pa se nije mogao izraditi pouzdani indeks sudačke duhovitosti – piše njujorški list. Sada stvari drugačije izgledaju nakon što je profesor prava na Sveučilištu Boston Jay Wexler prebrojao sve napomene 'smijeh' i pridružio ih imenima sudaca čije su primjedbe izazvale taj smijeh.

Dakle, najviše 'smijehova' izazvao je sudac Scalia – 77 u godinu dana. U prosjeku, on je izazvao više od jednog napada smijeha – točnije 1,027 - po saslušanju. Slijedi, s 45 'smijehova', sudac Stephen Breyer, dok je sutkinja Ginsburg izazvala samo 4 'smijeha'. Sudac Clarence Thomas, koji rijetko govori za vrijeme saslušanja, nije izazvao niti jedan 'smijeh'.

No, ograđuje se "New York Times", ono što prolazi kao humor u Vrhovnom sudu vjerojatno ne bi natjeralo suze od smijeha na lica prosječnog puka. Primjerice, predsjedatelj suda John Roberts izazvao je 'smijeh' svojom primjedbom tijekom rasprave o pomaganju samoubojstva koja glasi doslovce ovako: "Odnos između saveznih država i federalne vlade malo se promijenio od vremena slučaja Gibbons protiv Ogdena."

S druge strane, međutim, prema brojanju samog njujorškog lista, novi predsjedatelj Vrhovnog suda unio je više duhovitosti u rasprave: broj 'smijehova' koje izazivaju suci porastao je otkako je on na čelu suda s 2,6 na 2,9 po raspravi.

XS
SM
MD
LG