Linkovi

Obranu Ante Gotovine neće financirati UN nego hrvatska vlada


Obranu Ante Gotovine neće financirati UN nego hrvatska Vlada, tvrde informacije iz redova obrambenog tima najnovijeg haaškog pritvorenika. K tome, glavnina odvjetnika angažiranih u pripremanju obrane nema ni nekih izgleda za službeno stavljanje na tzv. odvjetničku listu 45, dakle UN-ovu, te će ostati na popisu 44 gdje su pravni zastupnici optuženih plaćeni ili od njih samih ili od država.

Lista 45 je po imenima i, pogotovo, po uvjetima postavljanja na nju jača od ove prve. Uvjet je članstvo u odvjetničkoj komori pri Tribunalu, odlično znanje engleskog ili francuskog jezika pri čemu je engleski prioritet, sedam godina iskustva u zahtjevnim predmetima, nepostojanje bilo kakvog sukoba interesa i - nekažnjavanje. Svi poznati članovi Gotovininog tima nisu zadovoljili sve ove kriterije te će nedostatke nadoknađivati hrvatski proračun.

Hrvatska je Vlada do sada financirala troškove obrane Blaškića, potom Markača i Čermaka dok obranu bosanskih Hrvata plaća uglavnom Tribunal, s izuzetkom Praljka koji je sam financira. Hrvatska kulturna zajednica Herceg – Bosne sa sjedištem u Mostaru stajala je iza financiranja obrane Darija Kordića i ostalih. Bolji poznavatelji tvrde da je ovo bila samo maska za sredstva pristigla iz hrvatskog rporačuna. Koliki su tropkovi pripremnog procesa informiraju pravilnici Tribunala. Od UN-a plaćeni odvjetnici, dakle kvalitetni profesionalci koji su zadovoljili stroge kriterije, mogu računati na striktno poštivanje pravilnika o nadoknadi troškova.

Za inicijalno pojavljivanje optuženoga pred sucima njegov će pravni savjetnik dobiti, primjerice, dvije tisuće dolara. Mjesečno ima pravo na tisuću dolara nadoknade na ime prijevoda. Tromjesečni trošak UN-ovog proračuna na ime odvjetnika u pretpretresnoj fazi je 48.369 dolara. Troškovi su podijeljeni po fazama postupka i svaki od zadataka ima svoju vrijednost – odvjetniku se financira odlazak na teren i saslušavanje svejdoka, na primjer, a koliko je složen posao odlučivati će sudsko vijeće uračunavajući položaj optuženika u vojnoj ili političkoj hijerarhiji, vrst i težinu optužnice, procjenu da li će slučaj otvarati nova pitanja i nove istrage, složenost legalnih pitanja i broj svjedoka i dokumenata. Složenost ima tri stupnja, težak, jako težak i izuzetno težak slučaj, ovo je zadnje rezervirano za liderske optužnice.

Gotovinin slučaj ima izglede biti ili u prvoj ili, vjerojatnije, u drugoj razini složenosti. To bi značilo da bi on koštao UN-ovu blagajnu 112.162 dolara do početka suđenja za najniži nivo složenosti ili 229.250 dolara za srednju razinu. Težina pripreme suđenja liderima je 405.515 dolara tromjesečno. Brojke se mijenjaju na više kada počne suđenje. Nekih velikih razlika između troškova odvjetnika po UN-ovu blagajnu ili državni proračun RH nema.

XS
SM
MD
LG