Linkovi

Tko je prosječna Amerikanka?


Kada se govori o ovoj temi često se koristi termin 'prosječna' odnosno 'tipična Amerikanka'. Iako je termin teško definirati u zemlji koja je raznolika poput Amerike,

Položaj milijuna žena u Sjedinjenim Državama u posljednjih je trideset godina zamjetno poboljšan. Amerikanke su danas, prosječno gledano, obrazovanije, imaju znatno veći politički utjecaj i više zarađuju. No, bez obzira na to, one još uvijek - statistički gledano - zarađuju manje od muškaraca.

Također, češće nemaju zdravstvenu zaštitu a niti kvalitetno mirovinsko osiguranje. Iako je u pluralističnoj zemlji poput Amerike teško sastaviti profil 'prosječne Amerikanke', osnovni okviri ipak postoje. "Prosječna je Amerikanka bjelkinja, u dobi između 40 i 44 godine, udana. Ona i suprug imaju dvoje djece' – ovako tipičnu Amerikanku opisuje Susan Scanlan, predsjednica Nacionalnog vijeća ženskih organizacija, krovne udruge koja ujedinjuje oko 200 organizacija. Prosječna Amerikanka ima završenu srednju školu, nije išla na fakultet, sa suprugom dijeli vlasništvo obiteljskog doma, te je uposlena - kako bi mogla priuštiti životne uvjete srednje klase", kaže Susan Scanlan. "Da bi otplatila zajam na kuću, priuštila dva automobila, platila djeci studij, prosječna Amerikanka mora biti zaposlena".

Doreen Sciappattia, frizerka iz savezne države Maryland, odgovara profilu 'prosječne Amerikanke. Pitali smo je kako se osjeća kao takva - 'tipična Amerikanka.' "Zadovoljna sam ako me netko smatra tipičnom Amerikankom. Za ono što sam u životu postigla – postigla sam teškim radom. Sretna sam što imam dobru obitelj, dobar posao i što živim u Americi".

No, Amerikanke ne samo da rade već one i vode domaćinstvo, kao uostalom i milijuni žena u drugim zapadnim zemljama. O tome govori Eleanor Smeal, direktorica Zaklade feministička većina. "Jedan od najvećih problema je organizacija vlastitog dnevnog rasporeda – naime danas žene rade i kod kuće i izvan nje. Uz to, ne treba zaboraviti da su žene i danas manje plaćene od muškaraca, bez obzira na uspjehe koji su postignuti".

Avis Jones-De Weever, znanstvenica s Instituta za proučavanje položaja žene, kaže da žene u pravilu najviše brine financijska sigurnost. "Žene najviše rade u uslužnim djelatnostima, trgovini, u uredskim zanimanjima, a to nisu dobro plaćena radna mjesta".

Doreen Sciappattia, frizerka iz Marylanda, kaže da je najviše brine plaćanje studija za njezinu djecu 'Koledž je skup, roditelji rade sve više i više, ali novca ima toliko koliko ga ima' – kaže ova 'tipična Amerikanka'. Avis Jones-DeWeever podsjeća da profil 'tipične Amerikanke' ne odgovara milijunima žena iz manjinskih skupina, pogotovo afro-američke. Oni nisu međutim 'tipične Amerikanke' zbog toga što manje rade – kaže naša sugovornica. "Žene iz manjinskih skupina često rade ne na jednom već na dva radna mjesta. Nakon poroda, odmah odlaze na posao. Žene iz manjinskih grupa u pravilu rade duže i teže".

No, bez obzira na probleme, Eleanor Smeal smatra da će u budućnosti 'tipična Amerikanka' biti u boljem položaju od današnje – bit će neovisnija, imat će bolji posao, a u mirovini će biti još sigurnija. Doreen Sciappattia nada se da će u budućnosti Amerikanke biti još prominentnije na političkoj sceni. "Voljela bih vidjeti da žena postane predsjednik države. To bi pokazalo da jednakost postoji. U ovom trenutku, mislim da žene još uvijek nisu jednake".

Očito je da je borba za jednakost Amerikanki kontinuirani proces, i na radnom mjestu kao i kod kuće.

XS
SM
MD
LG