Linkovi

Medicinska etika i ispitivanje osumnjičenika za terorizam


Liječnici i drugi medicinski djelatnici u Sjedinjenim Državama podijeljeni su oko pitanja trebaju li njihovi kolege sudjelovati u vojnim ispitivanjima osoba osummjičenih za terorizam.

Nekoliko velikih američkih medicinskih udruga sastavlja nove etičke smjernice za svoje članstvo nakon izvješća da je američko vojno osoblje u pritvornom centru u zaljevu Guantanamo, na Kubi, dobilo savjete liječnika u vezi s načinima ispitivanja zatvorenika. Kako se izvješćuje, ti su savjetodavci vojnim istražiteljima savjetovali kako da izazovu mentalnu iscrpljenost kod ispitanika pomoću uskraćivanja sna, izolacije, ponižavanja, te postavljanja pitanja na načine koji uzrokuju zastrašenost i fobičnost. Reagirajući na ta izvješća, Američka psihijatrijska udruga sastavlja nove smjernice koje članovima te udruge zabranjuju da sudjeluju u vojnim ispitivanjima.

Dr. Steven Sharfstein je predsjednik te udruge. "Kao liječnike, brine nas da bi takav proces, takva situacija, - koja nije voljna i po samoj svojoj prirodi je prisilna – vrlo lako mogla skliznuti u svojevrsno 'etično bezakonje', gdje bi savjet istražiteljima mogao biti korišten protiv zatvorenika na način koji bi bio medicinski neetičan".

Američka medicinska udruga – American Medical Association, inače najveća liječnička udruga u Sjedinjenim Državama, objavila je priopćenje u kojemu se kaže da je – citiramo – 'sudjelovanje liječnika u torturi i/ili zlostavljanju … neetično i neprihvatljivo.' I Američka medicinska udruga i Američka prisihijatrijska udruga zakazale su glasovanja na skupovima svojih članova tijekom slijedeće godine kako bi službeno bile usvojene nove etičke smjernice za liječnike i psihijatre koji rade za vojsku.

No, među zdravstvenim djelatnicima koji skrbe o mentalnom zdravlju postoje izvjesna neslaganja po tom pitanju. "Već zbog same složenosti tih pitanja, mogu postojati razlike u načinima na koje ih ljudi doživljavaju".

Tako kaže dr. Stephen Behnke, direktor za etiku pri Američkoj udruzi psihologa, najveće udruge djelatnika na polju pružanja skrbi za mentalno zdravlje, koja broji oko 150 tisuća članova. Dr. Behnke kaže da izvješća da su psiholozi koji ugovorno rade za vojsku bili uključeni u zlostavljanje pritvorenika nisu potvrđena. A, što se tiče šireg pitanja trebaju li psiholozi uopće biti uključeni u vojna ispitivanja, dr. Behnke kaže da njegova udruga ima već dugo godina upute za takve slučajeve. "Više od 20 godina, stav Američke udruge psihologa po tom pitanju je vrlo jasan i nepopustljiv: za psihologa je neetično da sudjeluje u torturi ili bilo kojem drugom okrutnom, nehumanom ili ponižavajućem tretmanu pod bilo kakvim okolnostima, u bilo koje vrijeme, i iz bilo kojeg razloga. Nema iznimaka. Prijetnja ratom, izvanredno stanje na nacionalnoj razini, zakoni, propisi, niti naredbe ne mogu opravdati sudjelovanje psihologa u bilo kakvom takvom činu".

Istodobno, međutim, ta se organizacija ne protivi nekim oblicima sudjelovanja psihologa u ispitivanju, ako uvjeti ispitivanja ne krše smjernice udruge. S druge strane, Stephen Behnke vjeruje da psiholozi imaju obvezu da sudjeluju u ispitivanju zatvorenika – naravno, na etičan način – ukoliko takvim sudjelovanjem mogu pomoći u zaštiti Amerikanaca od terorista i drugih opasnih kriminalaca.

Dr. Nancy Sherman, ekspert za vojnu etiku pri Sveučilištu Georgetown, u Washingtonu, ne slaže se s takvim mišljenjem. 'Stavljanje liječnika – pa i psihologa – u situaciju gdje mogu potencijalno naškoditi pojedincima ili prekršiti odredbe Ženevskih sporazuma o humanom tretmanu zatvorenika, moralno je neprihvatljivo,' kaže ona. Pentagon je nedavno objavio da je zdravstveno osoblje koje radi za oružane snage 'dužno štititi fizičko i mentalno zdravlje pritvorenika i u svakom trenutku tretirati zatvorenike na human način'.

XS
SM
MD
LG