Linkovi

Nekoliko mjeseci nakon uragana Katrina i Rita, prijedlog o preseljenju niza obalnih mjesta dublje u unutrašnjost


S približavanjem kraja godine, "New York Times" danomice prati napredak čišćenja i obnove u područjima koja su najteže postradala od ovogodišnjih uragana. Današnji napis se posebice osvrće na okrug Cameron, u Louisiani, zapadno od New Orleansa, koji je izbjegao glavni udar Katrine samo da bi ga nekoliko tjedana kasnije Rita praktički sravnila sa zemljom.

Upravo u tom okrugu, - gdje niti čišćenje ruševina još nije odmaklo, a većina stanovnika je još uvijek raseljena, jer se nema kamo vratiti -, čuo se i najradikalniji prijedlog obnove: preseliti čitav lanac obalnih sela – i s njima i 4 tisuće žitelja – i do tridesetak kilometara dalje u unutrašnjost, gdje je tlo više i sigurnije pred šest-metarskim plimnim valovima, kakvi su bili oni Rite.

Pretpostavka takve seobe – piše njujorški list – jest da savezna vlada otkupi privatne i komercijalne nekretnine po tržišnoj vrijednosti kakva je bila prije udara uragana, te da se čitave zajednice, sa svojim crkvama, biznisima, školama i medicinskim centrima presele u sigurnije, sjeverije dijelove tog okruga. Presedan – i to uspješni – za takav poduhvat postoji: mjesto Valmeyer, u saveznoj državi Illinois, preseljeno je nekoliko kilometara dalje od poplavne ravnice nakon što ga je Mississippi praktički uništio u poplavi 1993. Danas to mjesto ima čak i više stanovnika nego ranije, a vrijednost nekretnina raste.

U istom listu, ali u drugom članku, čitamo da je u New Orleansu drastično skočila stopa samoubojstava, a da je depresija prevalentna među 70-100 tisuća žitelja koji su se do sada vratili u grad. Neki psihijatri zamjećuju depresiju i suicidalne misli čak i kod djece; jedan liječnik navodi svog petogodišnjeg pacijenta, koji mu je rekao da ne želi živjeti jer život nema nikakvog smisla.

"Washington Post" se isto dotiče teme stradanja od uragana Katrina i Rita, ali iz drugog ugla, a i druge lokacije. U Kaliforniji, u gradu Bakersvilleu, uhićeno je gotovo 50 ljudi koji su prijevarom od Crvenog križa izvukli stotine tisuća dolara namijenjenih za gotovinske isplate prve pomoći stradalnicima od uragana. Obujam čitavog programa isplata gotovinske pomoći bio je najveći u povijesti američkog Crvenog križa: milijarda i 300 milijuna dolara bilo je isplaćeno na gotovo milijun i pol evakuiranih domaćinstava i to u vrlo kratkom roku, jer najveći broj evakuiranih osoba nije imao mnogo više od onoga u što su bili odjeveni.

XS
SM
MD
LG