Linkovi

Kwanzaa - blagdan koji slavi afričko naslijeđe američkih crnaca


Mnogi američki crnci danas počinju slaviti Kwanzu, sedmodnevni blagdan koji slavi njihovo afričko kulturno naslijeđe. Kwanzaa je razmjerno 'mlad' blagdan – ustanovljen je u Sjedinjenim Državama prije četrdesetak godina. Svakog dana ovog blagdana slavi se jedna od tradicionalnih vrijednosti afro-američke zajednice. Neke od njih su jedinstvo, solidarnost, osobna odgovornost, kreativnosti i vjera.

Rijetka je prilika razgovarati s čovjekom koji je utemeljitelj jednog blagdana koji se danas u Americi obilježava zajedno s blagdanima poput Božiča i Hanuke. Maulana Kaurenga, sveučilišni profesor i aktivist afro-američke zajednice, utemeljio je Kwanzu 1966. godine, u vrijeme kada je među američkim crncima bio popularan pokret Black Power.

"Bilo je to doba kada smo se ne samo borili za slobodu i socijalnu pravdu, već i za vlastitu kulturnu obnovu, za povratak našim korijenima, kao afričkog naroda. Mnogi su se tada pitali kako da tom tradicijom obogatimo sadašnjost i da je iskoristimo kao temelj za budućnost. Jer, tradicionalne je afričke vrijednosti trebalo i afirmirati i učvrstiti" - objašnjava Maulana Kaurenga.

Kulturu afro-američke zajednice danas je lako upoznati na brojnim slavljima Kwanze. Benita Thompson, direktorica jednog kulturnog centra u Washingtonu koji njeguje tradiciju afro-Amerikanaca, kaže da je najvažnije da 'djeca dobiju osjećaj za vlastiti identitet, da zavole svoje afričko naslijeđe, te da osjete da su dio jedne zajednice.' U tome je vrlo važna činjenica da su američki crnci potomci robova, kaže gospođa Thompson: "Bili smo otrgnuti od naše domovine, naše su obitelji bile jednostavno uništene. Kwanza predstavlja neku vrst povratka zajednici. Ona izražava vrlo važna duhovna načela po kojima se organizira život."

Svaki dan sedmodnevnog slavlja Kwanzee posvećen je jednom životnom načelu, kaže Io Clare-Handy, djelatnica Zaklade za istraživanje blagdana afro-američke zajednice: "Svaki dan Kwanze svijeća se pali u spomen jednom od tradicionalnih životnih načela. Obitelj se sastaje oko stola, govori se o značenju pojedinog principa. Roditelji od djece traže da žive u skladu s etičkim načelom koje se slavi tog konkretnog dana."

Prvog dana Kwanze slavi se načelo jedinstva. Maulana Kaurenga kaže da je cilj ostvariti jedinstvo odnosno solidarnost u obitelji, lokalnoj zajednici, naciji i rasi, te konačno– u cijelom svijetu. Iako je Kwanzaa uspostavljena kao blagdan američkih crnaca, Maulana Kaurenga kaže da je poruka ovog blagdana univerzalna.

XS
SM
MD
LG