Linkovi

Voinovich: "Jednoglasno usvajanje rezolucije pokazuje podršku naše zemlje prijateljima u Hrvatskoj"


Američki Senat usvojio je rezoluciju kojom se preporuča što skorije uključivanje Hrvatske u NATO savez. Sličnu rezoluciju prošlog je tjedna usvojio Zastupnički dom Kongresa. U senatskoj rezoluciji 342 odaje se priznanje Hrvatskoj za ostvareni napredak u jačanju demokratskih institucija, poštivanju ljudskih prava uključujući manjinska te vladavine prava. Hrvatska se - navodi se dalje - dokazala kao pouzdani partner Sjedinjenih Država u uspostavljanju stabilnosti u regiji te kao partner u ratu protiv terorizma upućivanjem svojih vojnika u Afganistan u sklopu operacija NATO saveza.

U rezoluciji stoji i da je vlada Ive Sanadera značajno poboljšala suradnju Hrvatske s haškim sudom, a hrvatskim vlastima se odaje priznanje za pomoć pri uhićenju generala Ante Gotovine. Hrvatska bi, stoji u senatskoj rezoluciji, trebala nastaviti izvrsnu suradnju s Haagom. Rezoluciju je predložio republikanski senator George Voinovich koji je podrijetlom iz Hrvatske.

Danas je ured senatora Voinovicha objavio priopćenje i njegovu izjavu u kojoj kaže: "Drago mi je da je rezolucija usvojena jednoglasno. To je znak podrške naše zemlje našim prijateljima u Republici Hrvatskoj. Odavno je moj san da vidim Hrvatsku i njene susjede integrirane u Europsku uniju i NATO savez. Vjerujem da je to ključno za uspostavljanje stabilnosti, prosperiteta i mira u tom dijelu svijeta".

Reagirajući na usvajanje ovog dokumenta u Senatu hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Neven Jurica ističe da ova rezolucija, kao i ona usvojena u Zastupničkom domu Kongresa, pruža snažan temelj za produbljivanje i širenje partnerstva između Hrvatske i Sjedinjenih Država te da je značajan korak naprijed u uključivanju Hrvatske u NATO.

XS
SM
MD
LG