Linkovi

Zbog štrajka, čelnici sindikata gradskog prijevoza u New Yorku danas pred sudom


U New Yorku, danas će se pred sudom naći čelnici sindikata djelatnika u javnom gradskom prijevozu, pod optužbom kaznenog ignoriranja odluke suda o prekidu štrajka. Štrajk, koji je počeo u utorak, obustavio je prijevoz u podzemnoj željeznici i gradskim autobusima, koji svakog dana prevoze četverostruko više putnika nego sve američke zrakoplovne kompanije zajedno. Sindikat javnog prijevoza pobunio se oko iznosa plaća i mirovinskih izdvajanja. To je prvi štrajk ovog sindikata nakon 25 godina. Gradska uprava procjenjuje da štrajk košta grad stotine milijuna dolara svakog dana.

List "New York Times" u međuvremenu piše da ono što je prvi dan još izgledalo kao izazov maštovitosti građana da se dovinu načinima na koje će stići do svojih radnih mjesta, drugog dana štrajka počelo je uzimati veliki danak ne samo u financijskoj, nego i u emocionalnoj i zdravstvenoj cijeni. Stotine tisuća djece nisu bile u školi – 30 posto u osnovnim, a čak 60 posto u srednjim školama -, a stotine tisuća uposlenika u uslužnom i maloprodajnom sektoru pristiglo bi uz velike napore do posla samo da bi ustanovili da njihovih mušterija nema, pa tako – u većini slučajeva – niti zarade koja bi inače ovih dana bila najveća u godini.

Raspoloženje građana, koji su na početku još možda i simpatizirali s djelatnicima javnog gradskog prijevoza, značajno se mijenja, piše njujorški list. Mnogi od njih, naime, nemaju riješeno ni zdravstveno ni mirovinsko osiguranje, a sada ostaju i bez nasušne plaće, dok se sindikat gradskog prijevoza raspravlja o povećanju postojećih mirovinskih izdvajanja. Zdravstvena strana problema postaje prilično kritična: nedostatak prijevoza onemogućava kućnu njegu stotina tisuća pacijenata u njihovim domovima, tako da patronažne službe pozivaju bolnice da zadrže pacijente dulje, jer ih jednostavno nema tko njegovati kod kuće.

XS
SM
MD
LG