Linkovi

SAD: 31 posto useljenika nema završenu srednju školu 


Prema posljednjem izvješću Centra za proučavanje imigracije, u Sjedinjenim Državama trenutno živi više od 35 milijuna useljenika, bilo legalnih ili ilegalnih. Prema ovom istraživanju, većina useljenika nema adekvatno obrazovanje niti je zdravstveno osigurana.

Nevladina organizacija Centar za proučavanje imigracija zagovara strožiju primjenu američkog zakona o useljavanju te niže useljeničke stope. U nedavnom izvješću ove organizacije navodi se kako se u posljednjih pet godina u Sjedinjene Države uselilo gotovo osam milijuna useljenika. To je ujedno povijesni rekord za jedan konkretni petogodišnji period. Imigranti čine skoro 12 posto od cjelokupne američke populacije.

Međutim, kako navodi autor izvješća Steven Camarota, 31 posto useljenika nema završenu srednju školu. Blizu 19 posto imigranata po dolasku u Ameriku živi u siromaštvu i to ne zbog njihovog odbijanja da rade nego zbog niskog stupnja obrazovanja – te s tim povezane niske plaće. "Ako želite prognozirati kakav će život useljenici imati u Sjedinjenim Državama, najbolje je pozornost usmjeriti na stupanj obrazovanja konkretne osobe, prije dolaska u Ameriku. Ovaj je faktor i inače od velike važnosti u prognozi životno uspjeha, ne samo za imigrante nego i za Amerikance koji su rođeni u ovoj zemlji. Visina zarade odnosno hoćete li primati socijalnu pomoć - sve to zavisi od vašeg obrazovanja".

Najbolji način da useljenici prosperiraju u Sjedinjenim Državama je da što prije riješe svoj useljenički status, odnosno da ga legaliziraju – poručuje glasnogovornik grupe “National Immigration Forum” Douglas Rivlin. Ova organizacija zagovara prava useljenika te veće useljeničke stope. Douglas Rivlin poziva na modernizaciju zakona o useljavanju. "Očito je da prolazimo kroz novi veliki val imigracije. Naši zastarjeli i prilično loši zakoni guraju imigrante ka ilegalnom statusu. Pred ilegalnim useljenicima u Ameriku sve je teži put ka uspješnom životu u - za njih - obećanoj zemlji".

Douglas Rivlin dodaje kako se povijesno gledano nisu promijenili stavovi useljenika, već se u izvjesnom smislu promijenila američka 'dobrodošlica'. Iako većina imigranata ravnopravno sudjeluje u svakodnevnom životu Amerike, izvršavaju svoje građanske obveze te pridonose uspjehu zemlje - ta mogućnost ipak nije pružena svima. "Postoji sistem na dvije razine koji se često temelji na želji da se strance treba zadržati izvan američkih granica. A dobar dio onih koji su već ovdje - ostaju siromašni. To negativno utječe na optimizam mnogih useljenika. Takvo stanje ne iskazuje prirodu Amerike, koja je nacija useljenika ali istovremeno i zemlja u kojoj se poštuje zakon".

Centar za proučavanje imigracija tvrdi da neobrazovani useljenici u traženju posla konkuriraju siromašnijem sloju Amerikanaca te da njihovim dolaskom u zemlju raste broj primatelja socijalne pomoći. No, pristaše veće useljeničke stope, tvrde suprotno. Prema njima, useljenici značajno doprinose razvoju Sjedinjenih Država, na mnogim poljima društva.

XS
SM
MD
LG