Linkovi

Predsjednik Bush pozvao senatore na usvajanje "Patriotskog zakona"


Predsjednik George Bush po drugi se put u dva dana obratio Amerikancima puten televizije. Danas na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući. Prije negoli su mu novinari počeli postavljati pitanja predsjednik je opravdavao davanje ovlasti za prisluškivanje nekih domaćih telefonskih razgovora i čitanje elektronske pošte bez sudskog naloga – program koji je naišao na oštre kritike u Kongresu. Predsjednik Bush je rekao da kao predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga ima ustavno pravo i odgovornost da štiti Sjedinjene Države. Dodao je da mu je nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine Kongres dao dodatne ovlasti.

Američki predsjednik je napomenuo da vlasti moraju biti u stanju djelovati brzo, te je zbog toga ovlastio presretanje međunarodnih komunikacija za osobe za koje se zna da imaju veze s terorizmom. Dodao je da se taj program pažljivo preispituje svakih 45 dana i da su s njime upoznati članovi Kongresa. Predsjednik Bush je izjavio da je obnovio ove ovlasti više od trideset puta od 11. rujna 2001. godine.

Predsjednik je također pozvao članove Senata da obnove tzv. "Patriotski zakon", rekavši kako je ta mjera od vitalne važnosti da se zaštite Sjedinjene Države od terorističkih napada. "Nakon 11. rujna, Kongres je djelovao brzo i odgovorno usvajajući ovaj zakon koji pruža našim organima gonjenja i obavještajnim djelatnicima ključno oruđe u borbi protiv terorizma u našoj zemlji. Patriot Act je poništio birokratski zakon koji je onemogućavao da organi gonjenja dijele svoje informacije s obavještajnom zajednicom".

Po njegovim riječima, Kongres je odgovoran da pruži američkim organima gonjenja oruđa potrebna da bi mogli razbijati terorističke ćelije. Patriot Act usvojen nakon 11. rujna 2001. daje saveznim vlastima veće ovlasti u vršenju pretraga i praćenja. U dogovoru na jedno novinarsko pitanje, predsjednik je rekao da je sramota za nekoga da otkriva javnosti operacije praćenja kad se zemlja nalazi u ratu. Dodao je da činjenica da mediji i javnost razglabaju ovaj program dovodi do njegova slabljenja i daje priliku teroristima da se prilagode.

XS
SM
MD
LG