Linkovi

WP: Bush iznio znatno realističnije viđenje rata u Iraku


Washington Post piše da je predsjednik Bush iznio znatno realističnije viđenje rata nego do sada. Nakon što je podsjetio da se posljednji put Bush obratio javnosti kad je objavio početak invazije na Irak, washingtonski dnevnik piše "33 mjeseca i više od 2,100 poginulih američkih vojnika kasnije predsjednik i dalje predviđa pobjedu, ali znatno blažim tonom". On se svojim protivnicima obraća znatno izravnije i s manje ratobornim stavom. Predsjednik kaže: «Postoji razlika između iskrenih kritičara koji prepoznaju što je pogrešno i defetista koji odbija vidjeti da je bilo što ispravno».

Washington Post navodi da se radi o svježem pristupu koji je tijekom proteklih nekoliko tjedana i održana četiri govora na temu Iraka polučio neke rezultate, među ostalim i nešto popravio Bushov rejting među Amerikancima. Pa ipak, kako piše Post, možda je prekasno ponovno pridobiti one koji su izgubili vjeru.

New York Times donosi sličnu ocjenu u analizi pod naslovom «Ponizniji, ali još uvijek odlučan». Taj list navodi da je predsjednikovo obraćanje naciji bilo kulminacija vikenda u kojem je njegova administracija htjela povratiti izgubljeno tlo na dvije bojišnice: u Iraku gdje predsjednik treba kupovati vrijeme, i ovdje kod kuće, gdje odbija prve ustrajnije napore da se ograniče ovlasti koje je agresivno preuzeo u prvim danima nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države.

Times ističe da predsjednik možda izgleda spremniji na slušanje kritičara u Iraku te da im je spreman nešto popustiti kad priznaje brojne pogreške u suzbijanju pobune u Iraku i vođenja obnove. No, predsjednik istodobno nije voljan popustiti ni milimetra po pitanju njegovih ovlasti u vođenju onoga što naziva «novom vrstom rata», piše New York Times.

XS
SM
MD
LG