Linkovi

Bush Amerikancima: Ne odustajte od ove borbe za slobodu


Predsjednik Bush je izjavio da su prošlotjedni izbori u Iraku bili povijesni te da su ojačali američkog saveznika u ratu protiv terorizma. Istodobno, predsjednik je upozorio protiv naglog američkog povlačenja kazavši da bi to moglo rezultirati teškim posljedicama. U obraćanju naciji koje su prenosile sve glavne televizijske postaje u Sjedinjenim Državama, predsjednik je pozvao Amerikance na strpljenje.

To je bilo prvo obraćanje predsjednika Busha naciji iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući od objavljivanja početka invazije na Irak u ožujku 2003. godine. Predsjednik je rekao da mnogi Amerikanci do danas postavljaju pitanja glede troškova i smjera rata u Iraku. Prema njegovim riječima, oko njegove politike u Iraku bilo je neslaganja, ali je dodao da je potreba za pobjedom treba biti od najveće važnosti.

"Ne očekujem od vas da podržite sve što radim, ali večeras imam zahtjev: ne gubite nadu i nemojte odustati od ove borbe za slobodu."

Predsjednik Bush je priznao da će u budućnosti biti još krvoprolića i žrtvovanja, ali je rekao da je slobodni Irak vrijedan toga. Kako je naglasio, ponekad je teško vidjeti napredak iza svih prizora nasilja. Međutim, progres se ostvaruje, tvrdi predsjednik, a kao primjer za to naveo je prošlotjedne izbore kazavši da je nova ustavna demokracija uhvatila korijena u srcu Srednjeg Istoka.

"Iza svakog prizora razaranja u Iraku stoji više prizora obnove i nade. Za svaki izgubljeni život nebrojeno više ih je spašeno. Za svakog terorista koji radi na zaustavljanju slobode u Iraku znatno je više Iračana i Amerikanaca koji rade na tome da ih se porazi. Ne samo da možemo pobijediti u ratu u Iraku – mi pobjeđujemo u tom ratu."

Predsjednik Bush je govorio odlučnim jezikom ukazujući na kritičare njegove politike u Iraku i njihove pozive na rano povlačenje iz Iraka. Predsjednik je rekao da je za sve Amerikance važno da razumiju posljedice povlačenja iz Iraka prije nego – kako je kazao – naš posao bude dovršen.

"Ostavili bismo na cjediliu naše iračke prijatelje i signalizirali svijetu da se Americi ne može vjerovati da će održati svoju riječ."

Predsjednikovo obraćanje naciji iz Ovalnog ureda uslijedilo je nakon četiri govora o Iraku koje je održao uoči izbora u toj zemlji i u kojima je iznio ono što je nazvao njegovom strategijom za pobjedu. Za razliku od tih govora sinoćnje obraćanje naciji bilo je usmjereno na cjelokupnu američku javnost te je izravno emitirano u udarnom televizijskom terminu.

Svi ovi predsjednikovi istupi dio su napora njegove administracije da ojača podršku javnosti za njegovu politiku u Iraku u trenucima kad ankete ukazuju sve veću zabrinutost javnosti oko rata. Kritičari ustraju da Bijela kuća ne čini dovoljno da pitanje sigurnosti u Iraku prepusti Iračanima te da ne vrši dovoljan pritisak na nove iračke čelnike kako bi dopunili nedavno usvojeni ustav i učinili ga otvorenijim za sunite i žene. Senator iz Michigana Carl Levin vodeći je demokrat u senatskom Odboru za oružane snage. On je ranije tijekom dana govorio na televizijskoj mreži NBC.

"Moramo promijeniti smjer kojim se krećemo. Moramo reći Iračanima da se moraju okupiti u političkom smislu ili ćemo razmisliti o našoj nazočnosti u njihovoj zemlji."

Senator Levin je dodao da, ukoliko se Iračani ne ujedine, onda neće postojati način za pobjedu nad pobunom u Iraku.

XS
SM
MD
LG