Linkovi

Izraelski premijer Sharon pretrpio blaži moždani udar


Izraelski premijer Ariel Sharon primljen je u bolnicu nakon što je pretrpio blaži moždani udar. Kako iz Jerusalema javlja Robert Berger, to se dogodilo u politički nezgodnom trenutku.

Gospodin Sharon je žurno prebačen u bolnicu nakon što mu je pozlilo u uredu gdje je na kratko izgubio svijest. Doktor Yuval Weiss kaže da je premijer Sharon pretrpio blaži moždani udar, ali se brzo oporavio te mu je zdravstveno stanje stabilno.

"Premijer Ariel Sharon doveden je u medicinski centar Hadassah u 20 sati. On je u potpunosti pri svijesti i nad njim se provode pregledi."

Doktor Weiss je dodao da će premijer Sharon ubrzo biti pušten iz bolnice. Njegove zdravstvene poteškoće dogodile su se u trenutku kad počinje zamornu izbornu kampanju u kojoj se pokušava izboriti za treći mandat na izborima koji se održavaju 28. ožujka. Premijer Sharon je raspisao izbore prošlog mjeseca nakon što je istupio iz svoje ratoborne stranke Likud te je fomirao umjerenu centrističku stranku. Evo što kaže urednik dnevnika Jerusalem Post David Horowitz.

"On je neka vrsta središnje figure s jedinstvenim karakterom u izraelskoj politici. To, s jedne strane, povećava pritisak na njega i drugo, posljedice njegovih zdravstvenih problema mogu biti širokog dosega."

Ankete pokazuju da je premijer Sharon daleko ispred svojih protivnika te da izgleda nepobjediv. Nakon izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze u kolovozu njega se smatra jedinim političarem koji može povesti naciju prema sljedećem koraku, daljnjim povlačenjima s područja Zapadne obale. No sa svojih 77 godina i prekomjernom težinom, premijerova dob i zdravstveno stanje odjednom su postali važni čimbenik. Bijela kuća i palestinski čelnik Mahmoud Abbas izrazili su nadu da će se Ariel Sharon brzo oporaviti.

XS
SM
MD
LG