Linkovi

Film tjedna: King Kong


Jedna od najvećih zvijezda u povijesti Hollywooda – i to doslovno! – ponovno se našla na velikom ekranu u novoj obradi, nastaloj pod redateljskom palicom oskarovca Petera Jacksona. Novu verziju "King Konga" za nas je pogledao Alan Silverman.

Ova priča o ljepotici i zvijeri počinje u New Yorku, tridesetih godina prošlog stoljeća, kada su, zbog Velike depresije, mase ljudi bez posla. Među njima je i Ann Darrow, mlada glumica koja se nada proboju u svijetu filma. Slučajan susret s Carlom Denhamom, redateljem u potrazi za zvijezdom svog novog avanturističkog filma, pruža joj tu priliku.

No, prilika za snimanje filma u Singapuru možda i nije tako dobra kako joj se učinilo. Denham, naime, potajno svoju filmsku ekipu i glumce vodi ne u Singapur, nego u neistražene vode Pacifika. Odredište njihovog broda je Otok lubanja, gdje će naći ne samo idealnu lokaciju za snimanje filma, nego i neočekivanog protagonistu.

On je 10 metara visok čovjekoliki majmun, koga domoroci zovu Kong i redovito mu žrtvuju mlade djevojke. Plavokosa starleta Ann za njih je predobra prilika da bi ju propustili. Nakon što ju domoroci otmu kao svoju buduću žrtvu Kongu, njezini je suputnici spašavaju u avanturi koja uključuje i bitke protiv razbješnjelih dinosaura, kao i divovskih, krvoločnih insekata. Dok bježe prema svom brodu, s Kongom za petama, redatelj Denham najednom shvaća da bi ogromni čovjekoliki majmun mogao ostvariti sjajnu karijeru u show biznisu. Oni ga uhvate i odvedu sa sobom u New York, gdje, u noći svog brodvejskog debija, Kong pobjegne.

Divlje rušeći sve pred sobom na ulicama New Yorka, King Kong završava na vrhu Empire State Buildiga, gdje paljba mitraljeza s malih zrakoplova konačno okončava njegov pohod. Redatelj i producent filma Peter Jackson osvojio je pregršt Oskara i hvale publike i kritičara za svoju trilogiju "Gospodar prstenova". Nakon, toga, ovaj se Novozelanđanin osjećao obveznim napraviti novu verziju crno-bijelog filma iz 1933, koji ga je prvi i inspirirao da se lati kamere.

Peter Jackson: Originalni "King Kong" je bio razlog što sam postao filmski stvaratelj. Vidio sam taj film kada mi je bilo devet godina, na televiziji, jedan petak navečer. Slijedeći dan sam zgrabio nekakav plastelin i napravio brontosaura, uzeo kameru – superosmicu – mojih roditelja i već taj vikend pokušao eksperimentirati sa stop-motion animacijom kako bih napravio film s brontosaurom koji se miče. Sve od tada želio sam i sam postati netko tko stvara čudovišta na ekranu.

Da bi svojoj divovskoj zvijezdi udahnuo život, Jackson se obratio engleskom glumcu Andyju Serkisu, koji je u "Gospodaru prstenova" tumačio Golluma. I u ovom filmu, Serkis je bio živi model za kompjutersku animaciju. Pokrete i komunikaciju gorila, proučavao je u pravoj divljini, u Ruandi.

U ulozi Ann pojavljuje se Naomi Watts, redatelja Carla Denhama tumači Jack Black, a oskarovac Adrien Brody glumi scenaristu koji osvaja Annino srce. Glazbu za film "King Kong" skladao je James Newton Howard.

XS
SM
MD
LG