Linkovi

Bill i Melinda Gates, Bono - 'osobe godine' tjednika Time


Tjednik Time objavio je izbor 'osobe godine' – odnosno, ovaj put - 'osoba godine'. Naslov su podijelili osnivač tvrtke Microsoft Bill Gates i njegova supruga Melinda te irski rocker Bono.

Laureati su nagrađeni za filantropske napore u zemljama u razvoju, odnosno za borbu protiv siromaštva i bolesti. Uredništvo Time-a objasnilo je svoj izbor ovim riječima: 'nagrađeni su pomagali na inteligentan način, a pri tom su na izvjestan način promijenili i međunarodno političko okružje'.

Bill i Melinda Gates su 29 milijardi dolara - samo dio svog ogromnog bogatstva stvorenog na zaradi softwarskog diva Microsoft – uložili u vlastitu dobrotvornu zakladu, koja financira poboljšanje zdravstvenog sustava u siromašnim zemljama.

Pjevač Bono, frontman irskog rock sastava U2, zaslužio na naslov 'osobe godine' zbog njegovih napora da svjetske državnike uvjeri da najsiromašnijim zemljama treba oprostiti međunarodna dugovanja, kao i za njegovu kampanju protiv AIDS-a. Uredništvo tjednika Time objasnilo je svoj izbor irskog rockera riječima da je on svoj cilj postigao 'šarmiravši ali i pritiščući najbogatije zemlje svijeta' da oproste dug siromašnima u vrijednosti od oko 40 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG