Linkovi

Strategija za Irak: pustiti sunite da obračunaju sa Zarkawijem


Bostonski "Christian Science Monitor" na svojim komentarskim stranicama donosi članak Fawaza Gergesa, profesora srednjoistočnih studija i međunarodnih odnosa na koledžu Sarah Lawrence, posvećen američkoj politici u Iraku.

Ističući da plan predsjednika Busha za pobjedu u Iraku odlučno odbija postaviti rokove za povlačenje američkih postrojbi iz Iraka uz obrazloženje da bi prerani odlazak pretvorio tu zemlju u 'sigurno utočište za terorizam, odakle bi se lansirali napadi na Ameriku', profesor Fawaz iznosi tezu po kojoj treba što bolje iskoristiti rastući raskol unutar sunitske zajednice između pobunjenika protiv američke prisutnosti u Iraku i terorista al-Qaide.

Kako podsjeća ovaj stručnjak, čim su se u Kairu, na konferenciji pomirbe koju je organizirala Arapska loga, predstavnici svih iračkih političkih frakcija uspjeli složiti oko zahtjeva za okvirnim rokovima za povlačenje Amerikanaca, rezultati su već vidjeli na terenu. Sunitsko svećenstvo i politički čelnici – koji su u najvećoj mjeri bojkotirali siječanjske izbore – počeli su pozivati svoje sljedbenike da izađu danas na birališta i javno izraze svoje protivljenje čelniku al-Qaide u Iraku, Abu Musabu al-Zarkawiju. U sunitskim džamijama trenutno je glavni bojni poklič poziv zajednici da mora glasati 'kako ne bi bila marginalizirana'.

Ujedinjavanje iračkih snaga protiv širenja al-Qaide neophodno je u popločavanju puta ka socijalnoj harmoniji i stabilnoj demokraciji, piše "Christian Science Monitor". Otkako su suniti odlučili sudjelovati u političkom procesu svoje zemlje, najmanje deset njihovih potencijalnih političara je ubijeno, za što se uglavnom okrivljuje al-Qaidu. A, nakon prošlomjesečnog ubojstva dvojice istaknutih sunitskih svećenika, i najveći tvrdolinijaši među sunitskim svećenstvom – koji bezrezervno podržavaju pobunu - uprli su prst u Zarkawija, nazvavši njegove sljedbenike 'kolaboracionistima s okupacijom'. Ustvari, kako tvrdi profesor Gerges, u zemlji prevladava mišljenje da će, kada se povuku američke postrojbe, suniti sami obračunati sa Zarkawijem.

U zaključku članka u "Christian Science Monitoru" kaže se da Sjedinjene Države ne smiju otići iz Iraka glavom bez obzira. Ali, postavljanje realističnih rokova ključno je za kooptiranje razočaranih sunita u politiku i njihovog odvraćanja od oružane borbe. Jednako važno, izvlačenje Sjedinjenih Država iz arapskog pijeska mnoge bi mlade muslimane, razgnjevljene zbog američke okupacije jedne islamske zemlje, učinilo mnogo manje prijemčivima za al-Qaidine pozive na globalni džihad, piše bostonski list.

XS
SM
MD
LG