Linkovi

Pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo u Njemačkoj


Olimpijski stadion u Berlinu bit će 7. lipnja mjesto svečanog otvaranja Svjetskog prvenstva u nogometu. Ovo je prvi put da Međunarodna nogometna federacija, FIFA, planira veliku ceremoniju prije početka natjecanja. Datum svečanog otvaranja pomaknut je unazad za jedan dan, najviše iz razloga, kako objašnjava Michael Preetz negdašnji reprezentativac Njemačke, "što smo shvatili da će cjelokupni radovi sklapanja pozornice s tisućama ljudi koji će hodati po travnjaku nepovoljno utjecati na kvalitetu i izgled trave kojoj će trebati jedan dan više od predviđenog da se vrati u normalu te da bude u najboljem stanju za prvu utakmicu ovdje u Berlinu".

Berlin će 13. lipnja biti domaćin prve od ukupno šest utakmica koje će se odigrati u glavnom gradu Njemačke te također finalnoj utakmici, dok će se u Minhenu odigrati prva utakmica Svjetskog prvenstva.

Većina nogometnih posjetitelja će na prvenstvo stići vlakom, čega su svjesni i organizatori koji obećavaju da će nova željeznička postaja u glavnom gradu Njemačke biti u potpunosti spremna za početak natjecanja. Za one koji će se odlučiti za dolazak osobnim vozilima, posebni znakovi biti će postavljeni u blizini svih stadiona.

Menadžer zadužen za kontrolu prometa tijekom natjecanja, Josef Simons izjavio je za Glas Amerike, kako će svi sudionici slijediti jednostavne znakove u boji koji će ih voditi do odredišta. "Svi su stadioni podjeljeni u četiri zone koje su obilježene različitim bojama, dok će isto tako svaki posjetitelj imati određenu oznaku na svojoj karti. Želja nam je također da uvedemo prometni sistem koji će koristiti odabrane boje za što lakše snalaženje posjetitelja".

Još su uvijek u tijeku radovi na dvanaest stadiona na kojima će se odigravati utakmice i uglavnom se radi o završnim ili kozmetičkim radovima. Dopredsjednik njemačkog organizacijskog odbora, Wolfgang Niersbach izjavio je za Glas Amerike kako je optimističan glede rokova. "Mi smo u potpunosti zadovoljni. Glavna poruka je, bez ikakve sumnje, da će svi stadioni biti spremni na vrijeme. No, u razdoblju između završetka naše Bundeslige i početka Svjetskog prvenstva, imat ćemo dosta posla na svakom od stadiona, ponajviše na poboljšanju trave. Naš je cilj da ponudimo svijetu dvanaest novih travnjaka i mi ćemo to ostvariti" - izjavio je za Glas Amerike, dopredsjednik njemačkog organizacijskog odbora, Wolfgang Niersbach.

XS
SM
MD
LG