Linkovi

Pentagon želi veću ulogu u slučaju katastrofa


Američko ministarstvo obrane htjelo bi igrati veću ulogu u slučaju katastrofa poput uragana Katrina što brine guvernere saveznih država i zakonodavce, piše Christian Science Monitor. Ideja Pentagona je da u slučaju katastrofalnog događaja, bilo da se radi o prirodnoj nepogodi ili terorističkom napadu, Ministarstvo obrane zamijeni Ministarstvo domovinske sigurnosti kao glavna agencija zadužena za odgovor savezne vlade.

Većina članova Kongresa i gotovo svi guverneri vjeruju da Pentagon treba biti pri ruci, ali ne i na vrhu zapovjednog lanca. Kad se radi o manjim elementarnim nepogodama trenutni sustav predviđa da guverneri zatraže pomoć od predsjednika Sjedinjenih Država koji potom traži akciju Ministarstva domovinske sigurnosti u sklopu kojeg djeluje Agencija za krizne situacije FEMA. U Pentagonu, međutim, strahuju da lokalne vlasti nemaju kapacitete za nošenje s velikim katastrofama poput uragana Katrine ili u slučaju napada terorista nuklearnim oružjem, navodi Christian Science Monitor.

Washington Post izvještava da je saudijski biznismen i član saudijske kraljevske obitelji, Alwaleed Bin Talal, donirao po 20 milijuna dolara sveučilištima Georgetown i Harvard za studij islama i muslimanskog svijeta. Princ Bin Talal je također donirao 15 milijuna dolara za otvaranje američkog studija na sveučilištima Beiruta i Kaira. U slučaju sveučilišta Georgetown donirani novac upućen je Centru za muslimansko-kršćansko razumijevanje koji će se ubuduće dobiti ime saudijskog princa. To je druga po visini donacija u povijesti Georgetowna. Alwaleed je pokušao donirati deset milijuna dolara Zakladi neboderi-blizanci nedugo nakon terorističkih napada na New York i Washington, ali je tadašnji gradonačelnik New Yorka, Rudolph Giuliani odbio tu donaciju, navodi Washington Post.

XS
SM
MD
LG