Linkovi

Amerikanci će u blagdanskoj sezoni potrošiti 440 milijardi dolara


Procjenjuje se da će Amerikanci tijekom prosinca u takozvanoj blagdanskoj sezoni potrošiti preko 440 milijardi dolara. Brojke su zaprepašćujuće. Milijardu dolara na božićne jelke, dvije milijarde na čestitke i još pet stotina milijuna dolara na poštanske marke za njihovo pošiljanje. Dvije stotine milijardi za poklone i milijardu i pol sam za alkoholna pića. Ove će godine Amerikanci potrošiti više na proslavu blagdana nego što je američki budžet za obranu.

Prosječna osoba će na poklone, zabave i dekoraciju potrošiti oko 800 dolara. Studije ukazuju na to da većina maloprodajnih poduzeća ostvaruje između 25 i 40 posto godišnjeg utrška u razdoblju između posljednjeg tjedna u studenom do posljednjeg tjedna u prosincu. Tisuće Amerikanaca će se zbog tog kupovanja zadužiti otplaćujući sljedećih šest mjeseci ono što su potrošili tijekom zadnjih šest tjedana. Međutim Scott Krugman koji radi za Nacionalnu udrugu maloprodaje, očekuje da će dio kupaca ove godine biti oprezniji.

"Mislim da ove godine najveći izazov prodavačima predstavljaju energetski troškovi. U zadnje vrijeme oni su u padu, međutim potrošači ove godine plaćaju više za grijanje svojih kuća nego lani. Stoga vidimo da neki prodavači agresivno smanjuju cijene."

Prema nekima u ovo doba godine prodavači su agresivni u vezi svega. Bill Talen je umjetnik-izvođač koji je pokrenuo kampanju za prestanak kupovanja. On sa svojim kolegama obilaze zemlju držeći govore i intervjue koji sliče na propovjedi zato jer gospodin Talen vjeruje da je potrošnja u Americi postala neka vrsta religije.

"Proizvodi te ne mogu učiniti sretnim, to možeš postići jedino sam kroz svoju zajednicu, prijatelj i svoje voljene. Korporacije traže privilegiju posredovanja između nas i naše sreće. Oprostite ali ne hvala, moj život nije Disney produkcija. Aleluja!"

Bill Talen, ili "velečasni Billy" kako voli da ga oslovljavaju, ove će blagdanske sezone prevaliti preko osam tisuća kilometara, propovijedajući protiv potrošačke groznice po trgovačkim centrima i gradskim trgovima. Međutim, većina Amerikanaca ne brine oko svojeg blagdanskog trošenja. Nedavno istraživanje Američke udruge potrošača pokazuje da 65 posto Amerikanaca ne zabrinjavaju dugovi koje će nakupiti tijekom praznika, te ih strah od računa neće odvratiti od kupovanja.

XS
SM
MD
LG