Linkovi

Film tjedna: Brokeback Mountain


Poznata pripovjetka o neočekivanoj ljubavi na američkim ravnima koja se rodila između dva muškarca, pretvorena je sada u film u režiji Ang Leea. Film 'Brokeback Mountain' - nazvan prema planini u saveznoj državi Wyoming gdje se dio radnje filma i odvija - za nas je pogledao Alan Silverman.

Jack i Enis su se po prvi put susreli u ljeto 1963. godine kada im je bilo jedva 20 godina. Ovu dvojicu putujućih nadničara zapošljava vlasnik ranča smještenog na ravnima Wyominga. Njihov je posao da čuvaju stado ovaca na pašnjacima podno planine zvane Brokeback Mountain.

I dok prolaze dugi tjedni ispunjeni samoćom, dvoje mladih ljudi razvijaju prijateljstvo koje se jedne hladne, vjetrovite noći pretvori u nešto više od toga. Jer na opće iznenađenje obojice, bliski se kontakt u krhkom šatoru uspostavljen u potrazi za toplinom, pretvara u intimu.

Ljubav Jacka i Enisa mora ostati tajna. Ni vrijeme, a ni mjesto im ne ide na ruku. A priča nas u filmu vodi kroz dva dodatna desetljeća njihovog života ispunjena borbom sa samim sobom i sa svojim skrivenim žudnjama kojih su i jedan i drugi potpuno svjesni. Film se temelji na noveli s istim naslovom spisateljice Annie Proulx koja je prvi put objavljena u časopisu 'The New Yorker', a uloge Jacka i Enisa pripale su Jake Gyllenhaalu i Hetah Ledgeru.

Jake Gyllenhaal je s nama podijelio svoja razmišljanja o filmu: "Moj je najveći doprinos ovom filmu bio fizička prisutnost na setu. Priča je sama po sebi toliko bogata porukama da sam se samo trebao prepustiti da me one nose. Čvrsto vjeruje da bi bilo kakav dodatni pokušaj s naše strane da 'odglumimo' scene narušio sklad koji u priči postoji."

Heath Ledger koji u filmu glumi Enisa, je po porijeklom iz Australije. Uloga je bila zahtjevna jer Enis je čovjek od malo riječi, ali neobično snažnog karaktera: "Zbog tog sam njegovog karaktera morao dosta istraživati ne bi li shvatio s čime li se to on uistinu bori. Trebalo je razumjeti odakle dolazi ta potpuna nesposobnost da se otvori svijetu i da voli. Kad sam jednom to shvatio, trebalo je pronaći načina da se ovi osjećaji pretoče u ponašanje. Uistinu sam želio da se njegova nesposobnost izražavanja pokaže u njegovom govoru i reakcijama. Trebalo je predočiti kakvo je bolno iskustvo za njega svako izražavanje osjećaja. A sve sam ovo postigao postavljajući pitanja koja lik koji glumim, ne bi nikada postavio. Enisov najveći problem je bio da nije ni znao za postojanje unutrašnjih bitaka svoga karaktera."

Režiser filma, Ang Lee, poznat je ljubiteljima filma. On je režirao fantaziju ispunjenu kineskim borilačkim vještinama 'CROUCHING TIGER, HIDEN DRAGON' za koju je nominiran za nagradu Oskar, zatim dramu koja se bavi američkim načinom života u predgrađima pod naslovom 'THE ICE STORM' , i za priču iz američkog rata između Sjevera i Juga nazvanu 'RIDE WITH THE DEVIL'. Lee nam kaže da jednostavna i iskrena priča na kojoj se temelji 'BROKEBACK MOUNTAIN' i prekrasan krajolik Wayominga, stvara dojam da je ovaj film klasični holivudski western. No da li je to uistinu tako?

Ang Lee: Nisam želio stvoriti klasični western iako je priča bila naklonjena toj vrsti filma. Cilj mi je bio ispričati romantičnu ljubavnu priču u jednoj neobičnoj postavi.

U filmu BROKEBACK MOUNTAIN pojavljuje se i Michelle Williams kao Alma, žena čiji se brak s Enisom raspada u potpunosti nakon što ona otkrije tajnu njegove prave ljubavi. Ann Hathaway glumi Jackovu ženu Lureen, koja se odlučuje na negiranje istine o braku u kojem nema ljubavi. Ljepote okoliša kamerom je zabilježio kinematograf Rodrigo Priesto, a glazbu je za film napisao argentinski Oskarovac, kompozitor Gustavo Santaolalla.

XS
SM
MD
LG