Linkovi

CSM: 'Pomanjkanje američkog kredibiliteta u Europi'


Christian Science Monitor osvrće se na europski put američke državne tajnice Condoleezze Rice pod naslovom "Pomanjkanje američkog kredibiliteta u Europi". Tek što je duboko zahlađenje odnosa počelo popuštati, piše bostonski dnevnik, ponovno je došla hladna fronta i to opet zbog rata protiv terorizma.

Kako drži Christian Science Monitor, više nije ni važno je li CIA doista držala osumnjičenike za terorizam u nekim istočnoeuropskim zemljama i jesu li letovi kojima su osumnjičenici prebacivani kroz europski zračni prostor u skladu s međunarodnim pravom ili ne. Kako drže u Christian Science Monitoru, ova kontroverza ponovno je dovela do produbljivanja nepovjerenja europskih vlada, državnih parlamenata i građana, naročito onih na Zapadu, prema Washingtonu.

Ovaj list tvrdi da se Bushova administracija suočava s pomanjkanjem vjerodostojnosti. Sve dok Bushova administracija ne da temeljita objašnjenja i aktivno podrži senatsku zabranu zlostavljanja zatvorenika i dalje će se suočavati s problemima kredibiliteta kako u Europi tako i kod kuće.

Washington Post piše da odluka suca u Teksasu prema kojoj će donedavni čelnik Republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa, Tom Delay, ipak morati pred sud, povećava izgleda da se jedan od glavnih arhitekata uspona republikanaca na vlast neće vratiti na svoju poziciju. Jedan od republikanskih kongresnika kaže da će doći do poziva za biranjem novog čelnika ako u siječnju postane jasno da suđenje protiv Toma Delaya neće početi još nekoliko mjeseci.

I neki drugi republikanski kongresnici drže da bi se čelništvo stranke što prije trebalo prijeći na pozitivne teme s dnevnog reda, a ostaviti se osobnih problema nekih članova. Iz Delayovog stožera poručuju da odbacivanje dijela optužbe pokazuje kako je kongresmen Delay žrtva demokratskog tužitelja te da donedavni republikanski čelnik i dalje uživa veliku podršku, stoji u Washington Postu.

XS
SM
MD
LG