Linkovi

Ministri obrane jugoistočne Europe podržali upućivanje brigade u Afganistan


Ministri obrane deset zemalja jugoistoka Europe, među kojima je bio i hrvatski ministar Berislav Rončević, te njihov američki kolega Donald Rumsfeld dali su zeleno svijetlo razmještanju multi-nacionalne brigade koja bi trebala pomoći u procesu obnove Afganistana. Na ovom skupu Ukrajina je primljena u proces SEDM kao jedanaesta zemlja članica, a neki ministri su govorili i o osiguravanju američkog pristupa njihovim vojnim bazama.

Vojnici iz zemalja jugoistočne Europe uputit će se u Afganistan u veljači kao podrška misiji NATO saveza. Ovo je prvi put da je SEDM pristao na razmještanje vojnika izvan Europe. Dužnosnici su ocijenili da se radi o povijesnom potezu te su izrazili nadu da je to početak većeg uključivanja ove regionalne organizacije u mirovne misije diljem svijeta.

U procesu SEDM nalaze se Hrvatska, Albanija, Bugarska, Makedonija, Rumunjska, Slovenija, Ukrajina te Italija, Grčka, Turska i Sjedinjene Države. Na konferenciji za novinare domaćin skupa, Donald Rumsfeld, izjavio je da nije bilo službenih razgovora o stacioniranju velikog broja američkih vojnika u istočnoeuropskim bazama. Državna tajnica potpisala je jedan takav ugovor u Rumunjskoj. Umjesto toga, naglasio je prvi čovjek Pentagona, Sjedinjene Države žele postizanje sporazuma o stalnom razmještanju manjeg broja snaga te prebacivanju dodatnih snaga preko tih baza u ovisnosti od potreba.

"Ako imamo pristup određenom broju baza, i ako se u tome poklapaju suvereni interesi tih zemalja i nas, onda je to dobra stvar."

Rumunjski ministar obrane pozdravio je sporazum njegove zemlje sa Sjedinjenim Državama kazavši da će Rumunjska od toga imati višestruku korist kao što su zajedničke vojne vježbe, unaprjeđivanje vojne tehnologije, te ekonomska korist od prodavanja roba i usluga američkim vojnicima.

Bugarski ministar obrane izjavio je da je ostvaren dobar napredak u pregovorima oko američkog korištenja nekih bugarskih vojnih baza. On je predvidio da će sporazum biti postignut do ožujka. Ministri obrane skupine SEDM izvješteni su i o reorganizaciji mirovnih snaga NATO saveza na Kosovu. Ministar Rumsfeld je rekao da su svi ministri izrazili zadovoljstvo planom te onim što je nazvao konstruktivnim načinom na koji se strane na Kosovu kreću kao konačnom rješenju statusa te pokrajine. Albanski ministar obrane je rekao da njegova vlada radi na rješenju koje bi rezultiralo neovisnim Kosovom gdje bi se poštivala prava manjina. Prema njegovim riječima, Tirana nema namjere pripojenja Kosova.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine, Nikola Radovanović, čija zemlja ima status gosta izrazio je nadu da će BiH te Srbija i Crna Gora uskoro postati članovi inicijative SEDM. Skupina ministara obrane zemalja jugoistočne Europe promovira i regionalnu suradnju na pitanjima sprječavanja trgovine oružjem, granične sigurnosti, anti-terorističkih mjera, vojnih istraživanja i slično.

XS
SM
MD
LG