Linkovi

Web sajt tjedna - StoryCom.com


Ako volite čitati prozna djela, odabir novog štiva može predstavljati problem u kojem vam možda mogu sa sugestijom pomoći prijatelji ili pak neki susretljivi knjižničar. Također, možda naiđete na pozitivnu recenziju ili saznate da je određeni pisac dao zanimljivi intervju. Odnedavno međutim pomoć možete naći i na Internetu.

Za to da li će vam se neka nova knjiga svidjeti ili ne ponekad je najbolji pokazatelj da li je slična nekoj od knjiga koju ste već pročitali i uživali u njoj. Steve Johnston je bivši prodavač knjiga koji sad vodi StoryCode.com, web stranicu – virtualnu zajednicu čitatelja koji vam mogu pomoći u otkriću nove knjige. "StoryCode ulaže puno napora u uspoređivanje različitih knjiga, zahvaljujući čemu se mogu pronaći djela slična onima koja su vam se već svidjela".

Proces uspoređivanja funkcionira tako da svaki od korisnika rangira knjigu u odnosu na četrdesetak različitih parametara, kao što su na primjer da li je naglasak knjige na radnji ili pak na likovima, koliko u njoj ima romantike ili pak avanture, i slično. Za svaku se kategoriju knjizi dodjeljuje između nule i 20 bodova. Među oko dvije tisuće registriranih korisnika, a od knjiga trenutno najčešće je kodiran bestseler Dana Browna "Da Vincijev kod". Ako se i vama sviđa ta knjiga, StoryCode smatra da bi vam se također svidjela još jedna Brownova kniga "Anđeli i demoni", te djelo Stevea Berrya "Predskazanje Romanovih". Web stranica StoryCode osnovana je ranije ove godine, te je još uvijek u beta fazi razvoja. Trenutno postoji britanska i američka verzija, obzirom na razlike u izdanjima. StoryCode je još jedan primjer nečeg potpuno novog i nezamislivog u pre-Internetskoj eri. Ta web stranica spaja potpune strance odsvakud u njihovom zajedničkom cilju - u ovom slučaju potrazi za dobrim štivom. Pogledajte i sami na web adresi: http://StoryCode.com.

XS
SM
MD
LG