Linkovi

Pušenje marihuane povećava rizik od shizofrenije


Intenzivno uživanje u marihuani može povećati rizik od shizophrenije kod tinejdžera koji imaju predispoziciju za tu bolest. Tako znanstvenici interpretiraju niz studija koje su usporedile mozgove odraslih korisnika marihuane, shizophrenih tinejdžera, te zdravih tinejdžera koji ne koriste tu drogu.

Znanstvenici Medicinskog fakulteta Albert Einstein, u New Yorku, otkrili su zabrinjavajuće sličnosti između mozgova shizophrenih tinejdžera i korisnika marihuane tinejdžerske dobi. Koristeći sofisticirane metode prikazivanja mozga i njegove aktivnosti, znanstvenici su obratili pažnju na dio mozga povezan s jezikom i slušanjem, koji je u kasnoj adolescenciji još uvijek u razvoju. Snimke mozga pokazale su jednake abnormalnosti i kod shizophrenih tinejdžera i kod njihovih vršnjaka koji uživaju u marihuani, ali ne i kod skupine zdravih tinejdžera.

Komentirajući nalaze na godišnjem skupu Udruge radiologa Sjeverne Amerike, u Chicagu, Manzar Ashtari, iz skupine znanstvenika koji su vodili studiju, kaže da oni sugeriraju da korištenje marihuane mijenja dio mozga u razvoju, isto ono područje koje je oštećeno u mozgovima shizophrenih osoba. "Naš je zaključak da pušenje marihuane tijekom adolescencije prekida sazrijevanje mozga i oštećuje područja koja su u razvoju. Dakle, adolescenti koji su genetski predisponirani za shizophreniju imaju tako još više pojačanu šansu da obole od te bolesti ako puše marihuanu".

Shizophrenija pogađa gotovo jedan posto stanovništva svijeta. Pod tim se nazivom podrazumijeva čitava supina teških mentalnih bolesti koje karakteriziraju poremećaji u razmišljanju, emocionalnim reakcijama i ponašanju. Bolest prati čitav niz razvolikih simptoma, od povlačenja u sebe, pa do halucinacija. Oštećenje koje su znanstvenici otkrili i kod shizophreničra i kod tinejdžera koji intenzivno puše marihuanu odnosi se na zaštitnu ovojnicu živčanih stanica, mijelin, koji obavija najduži izdanak živčane stanice, njezin akson.

U obje skupine, aksonima su nedostajale mijelinske ovojnice. No, neki znanstvenici upozoravaju da studija traži daljnje istraživanje zbog malog uzorka na kojemu je provedena - samo 77 ispitanika. Uz to, kako je rečeno, studija promatra dio mozga za koji se zna da posljednji prolazi kroz proces mijelinizacije. Tek dulje praćenje ispitanika pokazalo bi hoće li oni - u slučaju pušača marihuane - ipak dobiti mijelinske ovojnice, ali kasnije od svojih vršnjaka.

XS
SM
MD
LG