Linkovi

Rončević: "Vrlo uspješni razgovori s Rumsfeldom"


Ministri obrana jugoistoka Europe i ministar obrane Sjedinjenih Američkih Država Donald Rumsfeld potpisali su zajedničku izjavu da će promicati mir, stabilnost i sigurnost na području jugoistoka Europe te integraciju u Euro-Atlantske strukture.

Ministri su izrazili dalju potporu trenutnim operacijama NATO saveza u regiji i drugdje, a izražena je i podrška NATO savezu i Ujedinjenim narodima za mirno rješenje situacije na Kosovu. Za ocjenu rada ovog skupa zamolili smo i hrvatskog ministra obrane, gospodina Berislava Rončevića kojeg smo prvo upitali kako ocjenjuje američku inicijativu da se Ukrajina ubrzanim koracima približi NATO savezu i hoće li zapravo Jadranska povelja imati i nekoga tko nije na Jadranu, tj. Ukrajinu, točnije pitanje bi glasilo: mogu li Hrvatska, Albanija i Makedonija uskoro očekivati da im se pridruži i Ukrajina u aspiracijama za ulazak u NATO savez.

Berislav Rončević: Pa ja ne bih komentirao odnos Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine, ali normalno pozdravljam inicijativu Ukrajine i želju da se priljuči zemljama koje su u okviru SDEM-a, to je regionalna inicijativa zemalja jugoistočne Europe. Artikulirali smo želju da zajednički gradimo mir, da poštujemo dobrosusjedske i prijateljske odnose i normalno da tu želju Ukrajine pozdravljamo i smatramo da Ukrajina ima što reći u toj inicijativi i što se tiče hrvatske strane, ona je dobro došla.

Glas Amerike: Mislite li da je realnost da se 2008. godine dobije poziv za ove tri zemlje iz Jadranske povelje plus Ukrajina?

Berislav Rončević: Mi rekord ne radimo bez obzira na NATO cilj. Mi imamo NATO cilj Normalno je da naše planove i radimo i u tom cilju, ali prvenstveno još jednom ponavljam, svrha reforme hrvatskog obrambenog sustava je da mi budemo učinkovitiji radi naših građana, da razvijemo one sposobnosti koje trebamo, da nepotrebno ne trošimo financijske kapacitete jer, normalno, radimo sukladno službenim procjenama i sigurnosnim rizicima i novi sigurnosni koncepti hrvatskog ministarstva obrane se oprijedjelio za novi obrambeni sustav,,,

Glas Amerike: Možete li samo još jednom ocijeniti razgovor s ministrom Rumsfeldom?

Berislav Rončević: Vrlo uspješni i bilateralni razgovori. Ministar Rumsfeld je čestitao na postizanju početka pregovora pristupanju Europskoj uniji te se zahvalio hrvatskoj Vladi na pomoći u rješavanju, odnosno uklanjanju posljedica uragana Katarina i pohvalio je dosadašnje reforme hrvatskog obrambenog sustava te naš povećani doprinos kojeg ćemo imati sljedeće godine u Afganistanu.

Ministar Rončević će u srijedu biti u Norfolku, velikoj američkoj pomorskoj vojnoj bazi, a za četvrtak je predviđen njegov susret s kongresmenom Joel Hefley, koji je inače zadužen za pitanja NATO saveza unutar američkog Kongresa.

XS
SM
MD
LG