Linkovi

Državna tajnica Rice počinje europsku turneju


Američka državna tajnica Condoleezza Rice počinje svoju europsku turneju, u okviru koje će posjetiti Njemačku, Rumunjsku, Ukrajinu i Belgiju. Tijekom boravka u Europi državna će tajnica imati prilike da izravno reagira na medijska izvješća prema kojima u nekim državama Istočne Europe navodno postoje tajni američki zatvori, u kojima su zatočeni osumnjičenici za terorizam.

U vezi s ovim, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley odbacio je navode da se takve osobe šalju u inozemstvo kako bi bile podvrgnute torturi. Stephen Hadley je izjavio da je odnos prema osumnjičenicima za terorizam u skladu s američkim zakonom kao i međunarodnim pravom. Ovaj visoki dužnosnik Bijele kuće najavio je da će državna tajnica tijekom svog boravka u Europi na 'sveobuhvatan način' odgovoriti na ova izvješća.

Gospođa Rice će također podsjetiti da 'terorizam predstavlja prijetnju za sve zemlje' te da svi trebaju surađivati u borbi protiv njega. Predsjednik savjetnik za nacionalnu sigurnost odbio je potvrditi ili odbaciti medijska izvješća da CIA u Europi ima nekoliko 'tajnih zatvora' te da su osumnjičenici za terorizam u prošlosti bili transportirani kroz zračni prostor europskih zemalja.

XS
SM
MD
LG