Linkovi

Klasična obiteljska kućanstva uskoro tek svako peto domaćinstvo


Po prvi put u povijesti, manje od četvrtine američkih kućanstava su tradicionalne obitelji, odnosno bračni par s djetetom ili djecom. Ove demografske promjene objašnjava nekoliko američkih stručnjaka.

Posljednji popis stanovništva, proveden prije pet godina, pokazao je da je 2000. godine više Amerikanaca živjelo samo, ili s bračnim ili izvanbračnim partnerom ali bez djece - nego 1990. Većina samaca su udovci ili udovice, razvedene osobe te, sve više, ljudi poznije dobi. Samačkih je domaćinstava 2000. godine u Americi bilo više od 27 milijuna - 22 posto više nego deset godina prije, 1990.

Demograf Frank Hobbs, koji radi na popisu stanovništva, kaže da je tradicionalnih obitelji sve manje: "Najčešća su samačka domaćinstva – njih je oko 26 posto od ukupnog broja svih kućanstava u Americi. 22 posto domaćinstava su kućanstva s jednim roditeljem i djetetom. Treći najčešći tip domaćinstva je bračni par ili pak nevjenčani partneri – bez djece."

Amerikanci sve češće žive sami iz niza razloga. Uzroka je čitav spektar – od vrlo popularnog razvoda braka, pa do društvenih i ekonomskih promjena koje su počele tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Peter Frances, demograf koji radi u newyorškoj marketinškoj tvrtki Ogilvy & Mather, tvrdi da se promjena može pripisati napretku koji su na društvenoj sceni ostvarile – Amerikanke. "Razvoj se može pripisati sve većoj gospodarskoj snazi žene, odnosno njezinoj sposobnosti da pronađe dobro plaćen posao te da pristojno živi, zajedno s djecom, bez muža. Ova činjenica predstavlja najvažniju promjenu u prošlih tridesetak godina. Upravo to objašnjava zbog čega je došlo do promjena u izgledu 'tipičnog američkog domaćinstva'" - kaže ovaj demograf.

Treba također uzeti u obzir da porezna politika na izvjestan način 'kažnjava' udane odnosno oženjene Amerikance. Peter Fagan iz Zaklade Heritage u Washingtonu tvrdi da ovakva porezna politika pogotovo pogađa siromašnije slojeve: "Porezni teret koji isključivo pogađa bračne parove smanjen je, ako ne i potpuno uklonjen, za srednju klasu. Međutim, ljude iz siromašnijih slojeva takva mjera upravo drakonski pogađa. O čemu se radi? Iako izrazito siromašni Amerikanci gotovo da uopće ne plaćaju porez, 'kažnjavava' ih se na području socijalne pomoći. Muškarcu i ženi koji primaju socijalnu pomoć za siromašne, a žive zajedno, više se isplati da ne stupaju u brak. Jer ako stupe u brak, socijalna pomoć koju primaju mogla bi biti manja i za četvrtinu."

Ggospodin Fagan kaže da općenito gledano, zajednički život bez stupanja u brak postaje društvena norma: "Prije 1950. godine, zajednički život muškarca i žene bez stupanja u braka bio je u velikoj mjeri društveno neprihvatljiv. Zbog toga su tadašnje obitelji i bile cjelovite. Danas se to prihvaća, pogotovo od takozvane seksualne revolucije iz sredine šezdesetih.."

Neke stručnjake brine mogućnost da će djeca koje žive samo s jednim roditeljem, ili pak s nevjenčanim partnerima, prolaziti lošije u životu. Neke studije pokazuju da je kod takve djece, kad odrastu, češća uporaba droge, kriminalno ponašanje ili pak loše ocjene u školi. Druge pak studije upozoravaju da na konačni uspjeh djeteta u životu utječu i mnogi drugi faktori – poput dobra zdravlja ili financijske stabilnosti kućanstva u kojem žive – te da možda i nije toliko važno jesu li prisutna oba roditelja.

Jennifer Gaboury je članica upravnog odbora projekta 'Alternativa braku'. Riječ je o lobističkoj organizaciji koja u Washingtonu zastupa interese neudanih, odnosno neoženjenih Amerikanaca. Gospođa Gaboury tvrdi da za budući uspjeh djeteta nije toliko važno da li odrasta u domu s oba roditelji ili pak s jednim od njih. Dokaz – činjenica da 12 milijuna Amerikanaca samostalno, bez pomoći bračnog druga, uspješno odgaja vlastito dijete.

Vlada bi trebala biti svjesnija činjenice da je termin 'obitelj' danas drugačije definiran nego u prošlosti – kaže Jennifer Gaboury. "Oblici obiteljskog života danas su vrlo raznoliki. Ne možemo se više pretvarati da su obitelj isključivo – majka, otac i nekoliko djece. Treba priznati da su se dogodile demografske promjene te podržati sve oblike obiteljskog života" - smatra Jennifer Gaboury.

Vlada predsjednika Georgea Busha međutim želi naglasak staviti na važnost klasičnog braka, te ga dodatno ojačati. Mjere će uključivati i promjenu sustava socijalne pomoći siromašnima – kaže Bridgette Maher iz Vijeća za istraživanje obitelji. "Predsjednikova 'Inicijativa za zdravi brak' predviđa brojne programe kojima je cilj ojačati instituciju braka. Na te programe vlada će potrošiti oko 300 milijuna dolara. Među programima su i seminari za ljude koji planiraju stupiti u brak, kao i seminari za bračne drugove koji im pomažu da uspostave bolju komunikaciju, u cilju izbjegavanja razvoda" - objašnjava vladine planove gospođa Maher.

Većina američkih stručnjaka međutim predviđa da će klasičnih obiteljskih kućanstava – s majkom, ocem i djecom – u skoroj budućnost u Americi vjerojatno biti još manje. Možda će to biti tek svako peto američko domaćinstvo! Na tu se činjenicu trebaju privići i zakonodavci te prilagoditi pravni sustav, pogotovo poreznu politiku.

XS
SM
MD
LG