Linkovi

'Syriana' - politički thriller s Georgeom Clooneyjem


Globalna industrija nafte, geopolitika i špijunaža! To su sastojci u novom političkom trileru, koji, poput ogledala, odražava događaje koji se zbivaju u svijetu upravo sada. Alan Silverman za nas je pogledao film "Syriana".

Bob Barnes je veteran agent CIA-je, koji jednog dana ustanovi da je postao 'fosil' svoje struke: nakon mnogo godina terenskog rada na Srednjem Istoku, Barnes otkriva da je ono u čemu je on stručnjak - rad na terenu, kultiviranje kontakata licem-u-lice i prikupljanje obavještajnih podataka iz prve ruke - zamijenjeno satelitima i elektroničkim napravama. Ali, iskusni špijun zna da su svi podaci beskorisni ako nema nekoga da ih interpretira, nekoga tko pozna regiju i njezine kulture.

George Clooney glumi Barnesa, a istodobno je i producent filma "Syriana", čiji naziv potječe od termina koji u stvarnosti koriste različiti think-tankovi kada opisuju teoretsko preoblikovanje Srednjeg Istoka. Film se bavi zapaljivim trenutnim događajima i koristi nazive stvarnih mjesta, ali Clooney naglašava razliku između ovog proizvoda mašte i rada nekog novinara: "Ne vjerujem da su filmovi stvoreni da bi pružili odgovore: mislim da je njihova svrha da postavljaju pitanja, a novinarstvu je uloga da traži odgovore. Mi ustvari samo pitamo pitanja i rasplamsavamo raspravu ... a onda to pokušavamo napraviti zabavnim, jer je to ipak film. To nisu lekcije o građanskom društvu, to su filmovi koji pružaju zabavu; možda malo tešku, ali ipak zabavu."

Izvan filmskog ekrana, George Clooney je poznat po svojim liberalnim političkim stavovima. Međutim, on ustraje da "Syriana" nije zamišljena kao kritika konzervativne politike: "Kada vidite film, shvatite da to uopće nije napad na Bushovu administraciju. Sigurno je da je to propitivanje nekih 30, 40, 50 godina politike na Srednjem Istoku. Mislim da se s time slaže većina konzervativaca koji su vidjeli film, jednako kao i većina liberala koji su ga vidjeli. Dakle, mislim da smo se prilično dobro latili te tematike. Moj je posao bio da znam koliko god mogu o tematici filma kako ju ne bismo marginalizirali."

Scenarist i redatelj "Syriane" Stephen Gaghan bio je nagrađen Oskarom za svoj scenarij hit filma iz 2000, "Traffic", gdje su bile korištene slične 'paralelne priče' kao metoda pristupa temi međunarodne trgovine opojnim drogama. Pripremajući se za "Syrianu", Gaghan je proputovao naftom bogatu regiju praćen stručnjakom za tu tematiku.

"Pripremajući se za film proučavanjem tematike, proputovao sam čitavu Europu i Srednji Istok s jednim pravim agentom CIA-je, osobom koja je bila na čelu našeg iračkog ureda sredinom devedesetih, i koji se osamdesetih godina uspio infiltrirati u Hezbollah. Dok me vodio okolo i upoznavao s čitavim nizom svakojakih ljudi iz čitavog spektra - od odmetnika, pa do 'velikih igrača' - nešto mi je upalo u oči: nitko od njih nije imao u glavi kompletnu sliku. Doslovce niti jedan od njih" - kaže Gaghan.

Umirovljeni operativac CIA-je, prema kojemu je stvoren Clooneyev lik, je Robert Baer, koji vjeruje da je Gaghan 'točno pogodio o čemu se radi': "Točno je pogodio baš sve. A, jedini način na koji mu je to uspjelo bilo je to što je proputovao to čitavo područje. Svaki glas koji se čuje u filmu je autentičan. Pripovjest je izmišljena, ali je sve autentično. To je film, a ne dokumentarac, niti novinarsko istraživanje, ali je sve apsolutno autentično. Postoji samo jedna stvar koja nije autentična - a on ju je učinio namjerno! - ali ju nikada ne biste mogli pogoditi."

U "Syriani" se pojavljuje i Alexandar Siddig kao srednjoistočni princ koji želi promijeniti stvari. Tu je i Christopher Plummer kao naftni milijarder, čije bogatstvo ovisi o tome da sve u regiji ostane 'takvo kakvo jest'.

XS
SM
MD
LG