Linkovi

Američko voćarstvo i povrtlarstvo vape za stranim radnicima na privremenom radu


Bostonski "Christian Science Monitor" osvrće se na kroničnu nestašicu sezonskih radnika u američkom voćarstvu i povrtlarstvu. Stanje s nestašicom radne snage u vrijeme berbe postaje tako kritično – upozorava ovaj list – da se Sjedinjene Države doslovce nalaze na rubu prekretnice nakon koje više neće biti u stanju same proizvesti svoju vlastitu hranu.

U Kaliforniji i Arizoni, saveznim državama koje proizvode polovicu američkih agruma, te 90 posto povrća i raznih vrsta oraha, stanje je tako teško da velik dio uroda propada. Samo u kalifornijskoj Središnjoj dolini, proizvođačima grožđica treba 50 tisuća berača, a imaju ih – u najboljim danima – samo 15 tisuća. U prošlogodišnjoj berbi, oni su ubilježili štete u visini i do 300 milijuna dolara zbog toga što grožđe nije bilo obrano i izloženo na sušenje na vrijeme. Ovogodišnje procjene su još crnje.

Problem više nije hoće li salata, narandže ili bademi biti skuplji – piše bostonski list – nego hoće li čitavi dijelovi poljoprivredne industrije nestati jer ih farmeri jednostavno nisu u stanju održavati u pogonu bez radne snage. Monitor citira riječi čelnika udruga farmera iz zapadnih američkih saveznih država koji kažu da bez usvajanja programa privremenog rada za radnike iz inozemstva – kakav predlaže predsjednik Bush – njihove voćnjaci i povrtnjaci neće preživjeti, a s njima će nestati i brojni pogoni za čišćenje, pakiranje i transportiranje svježeg voća i povrća. Ustvari , za svako nepopunjeno mjesto poljoprivrednog radnika, posao gubi 3 i pol radnika u pratećim industrijama.

Skok cijena benzina nije ostao bez posljedica na tržištu automobila, piše "Washington Post", izvješćujući da je prodaja SUV-ja, odnosno sportsko-rekreativnih vozila – poput Ford Explorera – opala za oko 50 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći gubitnici su Fordovi Explorer i Expedition, te General Motorsov Chevrolet Suburban i Cadillac Escalade, svi s upola manjom prodajom. Za razliku od njih, Hondini i Toyotini automobili, vrlo štedljive potrošnje, prodaju se 'k'o halva'.

XS
SM
MD
LG