Linkovi

XBOX 360 stiže i u Europu


Video igre su biznis koji godišnje u svijetu ostvaruje promet od 27 milijardi dolara. Kompanija Microsoft nedavno je pustila u prodaju svoju najnoviju verziju igraće konzole XBOX, nazvanu '360'. Unatoč nekih žalbi kupaca oko tehničkih problema s novom konzolom, trgovine u Sjedinjenim Državama već su rasprodale prvi kontingent ovih vrlo traženih proizvoda, a trgovci ne očekuju da će zanimanje tako skoro splasnuti. Danas počinje prodaja u Europi.

Čitav dan i noć, ne obazirući se ponegdje na kišu, kupci su u redovima čekali da se u trgovinama pojavi najnovija zvijezda na nebu video igara, Microsoftova konzola 360. Ona je skladnijih linija, kompaktnija i znatno sofisticiranija od svog prethodnika, konzole XBOX, koja se pojavila u prodaji 2001. godine. Ne samo to, novi XBOX 360 postavlja i nove standarde za video igre: osim grafike koja konkurira realnim prizorima iz filmova ili s televizije, kao i sofisticiranim mogućnostima za igranje online, ta konzola može isto tako služiti za gledanje DVD-jeva, kao i sviranje glazbe.

To je čitav kućni zabavni centar u jednom kućištu, kaže Jeff Karp, dopredsjednik kompanije Marketing for Electronic Arts. "Kod XBOX-a 360 se može vidjeti da je savršen dodatak televiziji visoke definicije. Ova konzola stvarno dobro koristi snagu televizije visoke razlučivosti, tako da igre izgledaju nevjerojatno vjerno i životno."

Jednostavnija verzija XBOX-a 360 u Americi se prodaje po cijeni od 299 dolara, no, za stotinu dolara više, konzola dolazi opremljena s tvrdim diskom kapaciteta 20 gigabajta, bežičnim upravljačem i slušalicama. No, kako su u trgovinama vrlo brzo bile rasprodane, na eBayu se konzole pojavljuju u preprodaji po znatno većoj cijeni. Navodno je jedna strastvenik video igara platio svoju konzolu na dražbi na eBayu nevjerojatnih 10 tisuća 600 dolara.

Kompanija Microsoft očekuje da će XBOX 360 biti vrlo tražen pred dolazeće blagdane, posebice što se, nakon Europe, u Aziji počinje prodavati 10. ovog mjeseca. Predsjednik Microsoftovog odjela proizvoda za zabavu Robbie Boch kaže da je to tek početak. "Ovo je sigurno proizvod koji će zauzeti središnje mjesto u kužnoj zabavi. Očekujemo da će taj segment zabavne industrije rasti brže od ijednog drugog, te da nosi sjajne poslovne izglede za budućnost."

Microsoft, koji već dominira tržištem kompjuterskog softvera, počinje širiti svoj biznis zabavnog hardvera na račun japanskih suparnika Sonyja i Nintenda. Sony, koji vodi po prodaji igraćih konzola, svoju će najnoviju verziju konzole Playstation predstaviti slijedeće godine.

XS
SM
MD
LG