Linkovi

EurekAlert - web sajt o najnovijim znanstvenim dostignućima


Ako ste izdavač neke sveučilišne ili znanstvene publikacije i želite da svijet sazna o nekom najnovijem istraživanju, vjerojatno ćete objaviti priopćenje za tisak. Većina tih priopćenja odlazi izravno novinarima, međutim, ne morate biti novinar da bi ste koristili online resurse koji prikupljaju i objavljuju novinska izvješća o nekima od najnovijih znanstvenih otkrića i dostignuća.

Web sajt koji vam predstavljamo ovaj tjedan je oruđe koje mi stalno koristimo ovdje na Glasu Amerike. "EurekAlert je znanstveni web sajt koji vodi AAAS, znanstvena udruga. To je besplatni web sajt koji svatko može posjetiti i saznati što se događa na polju znanosti" - objašnjava Carhy O'Malley, direktorica projekta EurekAlert, koji objavljuje priopćenja za tisak o mnogim od najnovijih dostignuća u znanosti, primjerice medicini, matematici i tehnologiji. Riječ je o priopćenjima za tisak, a ne o novinskim tekstovima kakve možete naći na drugim mjestima. U njima se često nalazi znatno više pojedinosti o nekom znanstvenom istraživanju.

Međutim, posjetitelji se još uvijek pitaju - jesu li ponuđene informacije zaista pouzdane? Gospođa O'Malley kaže: "Sva izvješća za tisak objavljena na našem sajtu dobivena su od sveučilišta, neprofitnih udruga, vladinih agencija kao što je Nacionalni institut za zdravlje i temelje se na istraživanjima koja su objavljena u vrlo usko specijalizirani stručnim časopisima ili su predstavljena na nekom znanstvenom skupu, a mi vjerujemo da je riječ o vrlo vjerodostojnim izvorima informacija."

Američka udruga za unapređivanje znanosti, koja vodi EurekAlert.org, osnovana je 1848. godine i jedna je od najuglednijih znanstvenih udruga u svijetu. Dio materijala dostupan je također na francuskom, njemačkom, japanskom i španjolskom. Sajt je utemeljen prije skoro deset godina, a na njemu se nalazi preko 65 tisuća priopćenja.

XS
SM
MD
LG