Linkovi

'Hrvatska bi trebala proširiti pravo na povrat imovine na strance'


O jednom aspektu problematike povrata u Hrvatskoj oduzete i nacionalizirane imovine stranaca za Glas Amerike govori Warren Miller, predsjednik Povjerenstva Sjedinjenih Država za očuvanje američkog naslijeđa u inozemstvu.

Ovo neovisno tijelo koje je financirano iz američkog državnog proračuna nastoji sačuvati povijesne lokacije etničkih manjina - poput recimo židovske, ali ne i samo nje - čiji su pripadnici danas američki državljani.

No, Warren Miller se tijekom nedavnog posjeta Hrvatskoj založio i za to da hrvatski zakon o povratu oduzete ili nacionalizirane imovine bude proširen i na strance: "Predložio sam premijeru da bi se zakonsko pravo povrata imovine trebalo proširiti i na državljane stranih zemalja, kako bi i oni mogli zatražiti kompenzaciju za ilegalno oduzetu imovinu, za vrijeme i nakon drugog svjetskog rata. Moj je prijedlog, vjerujem, bio dobro primljen. Po povratku u Washington, čuo sam od hrvatskog veleposlanika da je njegova vlada donijela inicijalnu odluku u prilog mom prijedlogu te da je s tim u vezi kontaktirala američko Državno tajništvo, kao i da je u vezi i s nekim od ključnih čelnika židovske zajednice."

Warren Miller je za Glas Amerike napomenuo da nije upoznat s problematikom povrata imovine državljana Austrije te da to pitanje ne želi komentirati.

Warren Miller je svoj prijedlog o proširenju prava na povrat imovine strancima iznio i prilikom primanja Odličja reda Danice, koje mu je uručeno u Zagrebu početkom listopada.

Tijekom svog posjeta Hrvatskoj, Warren Miller je posjetio i komemorativno područje Jasenovac, te Đakovo, iz kojeg je – kako kaže - u Ameriku otišla njegova baka. 'Članovi njezine obitelji, koji su ostali u Đakovu, ubijeni su u holokaustu' – kaže Warren Miller. Za prošlomjesečni posjet Hrvatskoj, naš sugovornik kaže da je bio vrlo pozitivan te ga je 'impresionirala želja hrvatskih vlasti da učine etički ispravnu stvar', odnosno da zajednički, sa stranim donatorima, porade na očuvanju kulturnog naslijeđa američkih građana čiji su preci prije šezdeset ili više godina bili državljani Hrvatske odnosno Jugoslavije.

Ova se problematika sada regulira Sporazum o očuvanju zajedničkog europskog i američkog naslijeđa, koji su Washington i Zagreb potpisali u veljači. Washington je sličan sporazum potpisao s nizom europskih zemalja. Glavna aktivnost Povjerenstva kojem je na čelu Warren Miller odnosi se na očuvanje tzv. 'ugrožene imovine' – odnosno povijesnih lokacija koje bi s vremenom mogle u potpunosti nestati. Primjerice - groblja manjinskih skupina poput židovske, ali i drugih lokacija od povijesnog značaja za tu i druge etničke skupine čiji potomci danas žive u Americi.

Povjerenstvo se u nizu europskih zemalja angažiralo na očuvanju ili obnovi niza lokaliteta – ne samo onih koji su značajni židovskoj zajednici, već recimo i na gradnji spomenika Romima žrtvama Holokausta u Slovačkoj ili pak na komemoriranju protestantskih misionara koji su odigrali značajnu ulogu u demokratizaciji Bugarske.

Upitali smo Warrena Millera zašto je za takve projekte potreban međunarodni sporazum, zašto konkretne zemlje same ne bi izgradile spomenik žrtvama holokausta, obnovile porušene sinagoge ili u vlastitoj režiji održavale židovska groblja.

Warren Miller: To je zanimljivo pitanje. Prvo, mi smo svjesni da su mnoge od tih zemalja bile u nedavnoj prošlosti komunističke zemlje u kojima se vodila aktivna politika protiv kulturnih i vjerskih manjina. Komunistički režimi u pravilu nisu željeli sačuvati ove lokalitete. Drugo, svjesni smo i praktičnog pitanja – činjenica jest da obnova tih lokacija dosta košta. Riječ je naime o zemljama koje nisu baš bogate. I treće, tu je i činjenica da se neke zemlje niti danas ne žele iskreno sučeliti s djelatnošću svojih građana za vrijeme holokausta. To je problem ne samo u Istočnoj Europi već i u zemljama poput Francuske.

Warren Miller, čelnik američkog Povjerenstva za očuvanje američkog naslijeđa u inozemstvu rekao je na kraju razgovora da je ovo tijelo pripremilo opsežnu studiju koja dokumentira stanje niza lokacija u Hrvatskoj, koje su od interesa za američku stranu. 'U kontaktima s predsjednikom države i premijerom stekao sam dojam da oni žele postupiti na ispravan način, da žele biti partneri na ovom području. Ne samo u vezi obnove određenih lokacija, već i u vezi hrabrog sučeljavanja s onim što se u Hrvatskoj dogodilo za vrijeme rata, te na educiranju mladih generacija – kako se slične stvari ne bi ponovile' - rekao je Warren Miller, čelnik Povjerenstva za očuvanje američkog naslijeđa u inozemstvu.

XS
SM
MD
LG